Mitt i Vasastan

Stockholm säger nej till att bygga skyskrapa i trä

- Johann Bernövall

Skyskrapan beställdes av Centerpart­iet och användes som exempel i en motion av Jonas Naddebo och Christina Linderholm (båda C).

I motionen föreslås att staden ska utreda möjlighete­n att påbörja en byggnation av ”Trätoppen”, en skyskrapa i trä ovanpå nuvar a nde parker i ngshuset Parkaden. Men motionen får avslag.

Krävs stor hänsyn

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) skriver i ett utlåtande till kommunfull­mäktige att han är gene- rellt positiv till såväl höghus som träbyggnat­ioner men att en eventuell process för att bygga just ”Trätoppen” ska ”bland annat ta hänsyn husets kulturvärd­en.

Parkaden är blåklassat, alltså den högsta kulturklas­sningen, vilket ställer stora krav på hänsyn när förändring­ar ska göras.”

Har varit tveksam

Arkitekten bakom förslaget, Anders Berensson, har varit tveksam till att idén kommer att genomföras. Åtminstone inte före valet.

– Det är ett politiskt förslag så man får ju se vad som händer efter nästa val. Men jag hoppas något liknande byggs i stan, det är riktigt snyggt med trähus, sa Anders Berensson till StockholmD­irekt för ett år sedan. 140 meter högt. 40 våningar

”Fullt möjligt med dagens teknik”, sa arkitekten Anders Berensson om den 40 våningar höga skyskrapan. Men i ett nytt utlåtande säger staden nej till det extraordin­ära bygget.

 ??  ?? (33 över parkerings­garaget).
(33 över parkerings­garaget).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden