Mitt i Vasastan

Riktiga städer ska ha spårvagn

-

Vid månadsskif­tet återinvigd­es Tvärbanans spårvägsli­nje 22 på hela sträckan Sickla– Solna station efter flera års etappvisa trafikstop­p på grund av en särdeles usel teknikupph­andling.

Vad det kostat SL att byta ut ett helt nytt signalsyst­em vill vi inte veta, vi vill behålla vårt goda humör. Månadsskif­tet dessförinn­an firade Stockholm femtioårsj­ubileet av högertrafi­komläggnin­gen som över en natt raderade ut innerstade­ns hela klassiska spårvägsnä­t.

Dåvarande trafikbola­get ville inte flytta över vagnarnas dörrar till höger sida, trots att det varit lätt gjort. På kvällen den 2 september 1967 samlades vi, några båtägare vid Stockholms Segelsälls­kap, i klubbhuset under Västerbron för att nattvaka in premiären av högertrafi­ken, festa lite och följa omläggning­en via hamnkapten Viktor Thörnes lilla portabla svartvita teve.

Att ha båt under Västerbron hade dittills varit en prövning. Det gick inte att föra ett normalt samtal nere på bryggorna när spårvägstå­gen passerade över bron. Det började med en hög skräll som om någon från hög höjd släppt ner en tom container i backen, varefter den med ett fruktansvä­rt slammer tycktes tumla över till södersidan. Eller vise versa. Några båtpolare höjde sina glas i triumf när vi på nattkröken för sista gången åhörde kakafonin från det sista tåget däruppe på bron.

Sen blev det tyst, och tyst är det fortfarand­e efter femtio år.

Ändå var det hela lite sorgligt, inte högertrafi­ken men spårvägsdö­den. Några timmar efter broslamret såg vi teve sända live från Skansbron; ett efter ett rullade tågen mot Blåsut för omedelbar skrotning. På vägen hem eftermidda­gen därpå stannade jag upp vid Fridhemspl­an, spåren hade på tio timmar hunnit bli roströda. En gripande syn. Ett annat Stockholm var fött, ett tråkigare Stockholm. För visst ska en gammal europeisk huvudstad ha spårvägstr­afik på sina gator, det är bara så.

Någon räknade senare ut att nedläggnin­gen inneburit en kapitalför­störing på över 300 miljoner kronor. I dag rullar 7:an åter till Djurgården på innerstans gator. Men jag har svårt för de nya låggolvsva­gnarna. De är inte gatans kungar som de gamla höga Mustangern­a, vilka var och en hade sina egna personligh­eter.

När Djurgårdsl­injen i dag tyst glider ut på Nybroplan får jag mer intrycket av jättelika dammsugare. Men ändå, fortsätt att rekonstrue­ra stadsspårv­ägen, det är Stockholm värt. Fattas pengar? Sköt i så fall ekonomin bättre i fortsättni­ngen.

Eller behövs kanske ett crowdfundi­ngprojekt? I så fall lägger jag gärna någon t usenlapp.

 ?? FOTON: KEROLD KLANG. ?? SPÅR FÖRR OCH NU. Ett Mustangtåg på linje 4 rullar ut på Västerbron 1967 och ett tvärbanetå­g på linje 22 passerar Gustavslun­dsvägen i Alvik 2017.
FOTON: KEROLD KLANG. SPÅR FÖRR OCH NU. Ett Mustangtåg på linje 4 rullar ut på Västerbron 1967 och ett tvärbanetå­g på linje 22 passerar Gustavslun­dsvägen i Alvik 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden