Mitt i Vasastan

Äldre = bromskloss i bostadskön

- Maria Rosén och Sebastian Lagunas, jagvillhab­ostad.nu Stockholm

Generation­stillhörig­het har blivit det mest avgörande för att få en hyresrätt. Det är bra att förmedla hyresrätte­r till den som har letat bostad längst. Men det är inte bra att vissa kan paxa sin köplats utifall behovet skulle dyka upp i framtiden, trots att de redan har ett boende de är nöjda med. Under tiden får andra desperat stå och stampa.

Vi vill se en bostadskö där väntetiden baseras på just väntetid. I princip ingen som har stått i kö sedan 80- eller 90-talet behöver sin köplats. Den som har stått i kö så länge har redan haft chansen att få en hyresrätt i princip var de vill. Om de fortsätter vänta beror det inte på att de har ett egentligt behov, utan på att de vill byta ett fullt fungerande boende mot någonting bättre. Det är inte rimligt att de ska ha förtur framför alla unga, inflyttade eller nyskilda som nu flyttar omkring mellan svindyra andrahands­boenden i flera år i brist på anständiga alternativ.

Vi föreslår därför att Bostadsför­medlingen gör en enkel regeländri­ng för en rättvisare hyresmarkn­ad: Låt alla som står i kö ange vilken slags bostad de söker, utifrån maxhyra, boyta och liknande. Tilldela sedan motsvarand­e lägenhet så snart de står först i kön. Den som tackar nej till lägenheten som erbjuds får sin kötid nollställd.

På så sätt skulle ingen kunna ställa sig i kön bara som en försäkring inför framtiden. De som blev erbjudna en bostad skulle bli de som har letat längst.

De som nu ha stått i kö sedan åttiotalet skulle självklart få behålla sin kötid. Men de skulle bli tvungna att använda den eller sluta stå i vägen för andra

 ??  ?? ÄNDRING. Det är dags att ändra reglerna för bostadskön om unga någonsin ska ha en chans, skriver insändarsk­ribenterna.
ÄNDRING. Det är dags att ändra reglerna för bostadskön om unga någonsin ska ha en chans, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden