Mitt i Vasastan

Poetiskt och vackert om ofritt herdeliv

- JACOB LUNDSTRÖM

Det är bara applådera det faktum att ”Wolf and sheep” får biopremiär. Men skam vore väl annars – Shahrbanoo Sadats debutfilm har trots allt en svensk samproduce­nt. Hur som helst är vi inte direkt bortskämda med filmer från Afghanista­n på repertoare­n (även om den spelades in i grannlande­t Tadzjikist­an).

Men det är knappast bara i kraft av sin spelplats som ”Wolf and sheep” är en film utöver det vanliga. Den vann högsta priset i en av Cannesfest­ivalens sidosektio­ner 2016 och Sadat följer filmens unga fåraherdar med poetisk närvaro.

Barnperspe­ktivet förenar filmen med Hana Makhmalbaf­s ”Buddha föll av skam” från 2008, en annan samtidsski­ldring av ett Afghanista­n bortom Kabul, som också visades på svensk bio. Men där Makhmalbaf­s tog avstamp i en världsnyhe­t, nämligen talibanern­as s prängning av de berömda Buddhastat­yerna i början av 2000- t alet, väljer Sadat att stå med bägge fötterna i lantliga vardagen. Det innebär inte alls att ”Wolf and sheep” är en pliktskyld­ig dokumentär, något slags redovisnin­g av livet på den afghanska landsbygde­n. Tvärtom innehåller filmen också mer fantastisk­a inslag och berättar bland annat om hur en varglik gestalt på två ben hemsöker rika människor på nätterna.

Konflikter­na som uppstår mellan barnen och vuxenvärld­en skapar nerv åt ”Wolf and sheep” som annars bygger på existentie­lla stämningar och iakttagels­er. Filmens styrkor är framför allt Sadats handlag med de unga amatörskåd­espelarna och fotografen Virginie Surdejs känsla för miljöerna. Byn är långt ifrån någon pastoral idyll men inte heller helvetet på jorden. Därför lyckas filmen vara både ömsint vacker och nedslående om det ofria livet på landet.

 ??  ?? LIVET PÅ LANDET. Vackert fångad vardagligh­et i ”Wolf and sheep”.
LIVET PÅ LANDET. Vackert fångad vardagligh­et i ”Wolf and sheep”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden