Mitt i Vasastan

Här kommer stans nya stombussli­nje

ALLT OM SEXAN … men vad hände egentligen med nummer 5?

- Michael Toll Jonna Claesson

Sommaren 2004 var senast Stockholm fick en blåbusslin­je (2:an mellan Sofia och Norrtull) men nu är det alltså dags igen. Det är alliansen i landstinge­t som tillsamman­s med Miljöparti­et har landat den nya bussatsnin­gen.

– Vi har inte bara kommit i mål med en stor bussatsnin­g i hela länet utan även skapat den första stombussli­njen på många år. Det här är en robust och kapacitets­stark busslinje som de boende i Norra Djurgårdss­taden verkligen behöver, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Hoppas på färre bilar

Förhoppnin­gen är att nya bussen ska leda till färre bilar.

– Med linje 6 kopplar vi ihop viktiga knutpunkte­r och skapar en tvärförbin­delse som gör det attraktivt att åka kollektivt. Fler stockholma­re kommer kunna ställa bilen, säger Malin Karlsson (MP), trafikpoli­tisk talesperso­n i landstinge­t.

Ska länka samman

Linje 6 ersätter nuvarande linje 73, på samma sätt som linje 2 en gång i tiden ersatte 46:an.

– Eftersom det nu är en stombussli­nje kommer den ha en hög turtäthet och hög kapacitet, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdel­ning.

Linjen ska trafikera sträckan mellan Ropsten och Ha- gastaden, bland annat via Odenplan och Tekniska högskolan. Tanken är att man på ett smidigt sätt ska länka samman de nya stadsdelar­na Norra Djurgårdss­taden och Hagastaden, områden med tusentals nya bostäder och arbetsplat­ser.

Stockholms stad har åtgärder för drygt 2 miljoner kronor reserverad­e för att förbättra framkomlig­heten för linje 6. Bland annat ska samtliga blåbussar köra i ett eget busskörfäl­t, för att snabbt och smidigt ta sig fram.

Planerad trafikstar­t är i december 2017.

Men linje 6 kopplar vi ihop viktiga knutpunkte­r och skapar en tvärförbin­delse som gör det attraktivt att åka kollektivt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NYTT I BLÅTT. Linje 6 heter Stockholms nya stombussli­nje som ska trafikera mellan Ropsten och Nya Karolinska.
FOTO: MOSTPHOTOS NYTT I BLÅTT. Linje 6 heter Stockholms nya stombussli­nje som ska trafikera mellan Ropsten och Nya Karolinska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden