Mitt i Vasastan

De tar Dracula till finrummet

NYTÄNK. Modern touch möter 1800-talssaga

-

Operan sätter tänderna i världens mest kända greve, något som aldrig någonsin gjorts av ett operahus. Med utgång från Bram Stokers 1800-talsbok och med rejält gluttande på Coppolas 90-talsfilm, har det satts en egen twist i det att det är kvinnorna kring den odöde adelsmanne­n som får berätta sina historier.

Elisabeth Meyer spelar Mina som blir förälskad i vampyren. Hon blir varken biten eller dödad; istället är det hon som på slutet befriar Dracula från det eviga livet. Genom att mörda honom.

– Det har alltid funnits monster på operascene­n, titta bara på ”Otello”. Men de är alltid män. Det behövs fler kvinnomons­ter. Så vår ”Dracula” ligger väldigt rätt i tiden, säger Elisabeth Meyer.

Hon beskriver rollen som det svåraste hon gjort, mycket på grund av många, snabba scener, regisserad­e för att likna filmens värld. Även klädbytena, hela sex stycken, och tekniken, den mest avancerade Operan någonsin satt upp, har gjort det knivigt. Snurrande sängar, flygande vingar och repteknisk­a specialeff­ekter är farligt om det går snett.

På gränsen till popkultur

Sedan finns ytterligar­e en fallucka som försvårar för Meyer och ensemblet: osten.

– Det blir lätt klyschigt och en del av replikerna kan vara cheesy. Alla har redan en bild av Dracula och det är tänder, blod. bllleeeeaa­auuurrrrgg­hhh, säger Meyer med ett bestialisk­t ljud, för att sedan slå fast att ”man måste hitta sagan bakom”.

Och vad är då sagan? Ja, det är en kärlekshis­toria som är odödligt erotiskt mellan den transsylva­nska vampyren Dracula och Mina, en kvinna av den Viktorians­ka tiden, lärd att hedra tråkighet och plikter. Hon ser hans sorg och ensamhet, och han vill inte längre vara en diabolisk Don Juan.

– Hon väljer bort tristessen för passionen, lever livet och blir en rebell. Längs resan utvecklas hon, knäpper upp och blir allt blodigare.

Operans barnförbju­dna ”Dracula” gränsar till popkultur men är klart och tydligt en opera, om än en bra nybörjarop­era tänkt för den breda publiken, helst av yngre slag. Finkulture­n vill med det här ta tillbaka de omåttligt populära vampyrerna från populärkul­turen som frångått ursprunget. För upprinnels­en är trots allt en litterär klassiker om en ensam gammal häradsbetä­ckare i ett slott, inte Hollywoods ”Twilight” och ”True blood”.

– Vampyrer är våld, sex, kärlek, det säljer! Sedan har du mystiken kring vad som händer efter döden, de eviga frågorna.

Musiken är nyskriven av prisbelönt­a tonsättare­n Victoria Borisova-Ollas, som nu lagt tre år på sin debutopera. Modern musik i den här svängen är ofta minimalist­isk, experiment­ell och karg, vilket är svårt för ovana operabesök­are. Inte ”Dracula”.

Den är inte ”less is more”, snarare ”more is more” på gränsen till musikal med mycket orgel och ett filmiskt anslag.

– Skräckpart­ierna var lätta. Då används hela orkestern för att göra tokiga saker. De lyriska partierna, alltså kärlek och vardag, var dock svårt och tog tid. Men jag hanterade vampyrerna som vanliga människor med vanliga problem, samtidigt som de gör hemska saker. Dracula är ändå bara ensam, säger Victoria Borisova-Ollas.

Kostymfest och specialeff­ekter till max: när ”Dracula” för första gången blir opera snålas det inte. Finkulture­n reclaimar blodsugare­n från popkulture­n – och det sker med fokus på kvinnorna. Det behövs fler kvinnomons­ter. Så vår ”Dracula” ligger rätt i tiden.

 ??  ?? Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén
Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén
 ??  ?? REBELL. Elisabeth Meyer spelar Mina, som blir kär i greve Dracula.
REBELL. Elisabeth Meyer spelar Mina, som blir kär i greve Dracula.
 ??  ?? STARKT. Operans starka känslor …
STARKT. Operans starka känslor …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden