Mitt i Vasastan

Följ med in i nya Nationalmu­seum

-

Här finns skor, skyddsglas­ögon och västar. Kom ihåg att det här är en byggarbets­plats så se upp för sladdar och annat som kan ligga på golven!”a

En representa­nt från Statens fastighets­verk tar emot pressen som samlats för att få en smygtitt innan allmänhete­n släpps in på lördag. Vi tar oss snart uppför de breda trapporna till Strömsalen där projektche­fen Cecilia Brännvall tar till orda.

– Över tusen personer har varit involverad­e i renovering­en och vi är otroligt stolta över att kunna visa upp detta för allmänhete­n.

En genomgåend­e nyhet är att dagsljuset återvänt till den 150 år gamla byggnaden på Blasieholm­en efter många års mörkläggni­ng. Tidigare var alla fönster täckta för att skydda konsten mot solljuset, men med nya högteknolo­giska fönster ser vi slottet på andra sidan Strömmen. Även kupolsalen var helt mörklagd då museet stängde 2014. Nu letar sig ljuset obehindrat in i rummet och landar på ett nylagt parkettgol­vet av ek från Kanada.

För arkitekten Gert Wingårdh har kärleken och omsorgen varit ledord i arbetet.

– I ett sådant här stort projekt måste man ha respekt för att man är en kugge och att många har synpunkter. Man måste också hela tiden förhålla sig till de historiska värdena.

I ett sådant här stort projekt måste man ha respekt för att man är en kugge.

En stor skillnad mot tidigare är att de publika ytorna har ökat rejält tack vare att kontor och arkiv har flyttat ut ur byggnaden. Bland annat är hela entréplane­t öppet för allmänhete­n med restaurang, bar och kafé. Ett utökat brandskydd gör dessutom att dubbelt så många besökare är tillåtna att vistas i museet. Alla tekniska installati­oner är noggrant undangömda för att inte störa intrycket eller ta onödig plats. Undantaget är ett gigantiskt hisschakt i mässing som löper genom hela byggnaden och ser ut att snudda takets glaskupol.

– Här inne finns en enorm transporth­iss som rymmer fyra skolklasse­r, men även två personhiss­ar. Det här rummet var helt igenbommat tidigare, säger Gert Wingårdh.

”Hemliga rum special” arrangeras på Nationalmu­seum på lördag 28 oktober klockan 10-16. Visningen är gratis och kräver ingen föranmälan. Däremot är det först till kvarn som gäller.

 ??  ?? Väntar på nyöppning …
Väntar på nyöppning …
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ENTRÉ. Hela entréplane­t är öppet för allmänhete­n i framtidens Nationalmu­seum”. vi är otroligt stolta över att kunna visa upp detta”, säger projektche­fen Cecilia Brännvall.
ENTRÉ. Hela entréplane­t är öppet för allmänhete­n i framtidens Nationalmu­seum”. vi är otroligt stolta över att kunna visa upp detta”, säger projektche­fen Cecilia Brännvall.
 ??  ?? UPP OCH NER. I den futuristis­ka boxen finns en enorm transporth­iss som rymmer fyra skolklasse­r, men även två personhiss­ar.
UPP OCH NER. I den futuristis­ka boxen finns en enorm transporth­iss som rymmer fyra skolklasse­r, men även två personhiss­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden