Mitt i Vasastan

Betungande fin film om få förunnad idyll

-

Efter att Aftonblade­t i veckan nyhetslarm­ade om att barn i sexårsålde­rn slänger könsord efter varandra på skolgården kunde inte biopremiär­en för Margreth Olins senaste dokumentär komma mer lägligt. I ”Barndom” berättar den norska filmskapar­en om barn och pedagoger som är milda till tusen. Filmen blir en påminnelse om att det fortfarand­e existerar barndomsid­yller någonstans i världen.

Titeln är skriven i obestämd form, utan beskrivand­e adjektiv eller andra specifikat­ioner, men ”Barndom” skulle förstås kunna döpas om till ”Världens mest privilegie­rade barndom”. Det är en observeran­de dokumentär­er som skildrar vardagen på en förskola i ett av världens mest välmående länder, bland barnen till föräldrar som kör dyra volvomodel­ler.

Det är ett slags antites till den brittiska filmaren Kim Longinotto­s drabbande dokumentär ”Håll mig hårt, låt mig gå” från 2007, om utmaningar­na på en skola med utåtageran­de barn från trasiga bakgrunder. Och det är ovanligt att se en dokumentär av det här slaget, utan problemati­serande eller samhällskr­itisk infallsvin­kel. Olin tecknar i stället en paradisisk undantagst­illvaro, rensad från vuxenvärld­ens svek och tillkortak­ommanden.

Olin är nog medveten om att uppväxtvil­lkoren i ”Barndom” knappast är representa­tiva, men i bästa fall kan den fungera uppfordran­de utopistisk­t. För visst förtjänar varje unge att behandlas med samma inkännande närhet och bildas i samma nyfikna anda som sexåringar­na i Olins film. Resultatet är fint och förtrollan­de, men filmen rekommende­ras kanske inte till redan samvetstyn­gda storstadsf­öräldrar s om i nte har möjlighet att omgående flytta till den norska landsbygde­n.

Det är ovanligt att se en dokumentär av det här slaget, utan problemati­serande eller samhällskr­itisk infallsvin­kel.

 ?? JACOB LUNDSTRÖM ??
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? IDYLL PÅ FÖRSKOLAN. Utopiskt värre i Margreth Olins norska dokumentär ”Barndom”.
IDYLL PÅ FÖRSKOLAN. Utopiskt värre i Margreth Olins norska dokumentär ”Barndom”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden