Mitt i Vasastan

De vill rädda byggnaden

Ett skelett av tegel är vad som återstår av den historiska byggnaden som förstördes i den stora branden på Jakobsberg­sgatan i tisdags. Nu höjs röster för att det klassiska huset ska återskapas.

- Johann Bernövall Michael Toll

Efter mer än ett dygnslångt s l äckningsar­bete kunde brandkåren i onsdags förklara branden släckt på 1800-talshuset Vildmannen 7 på Jakobsberg­sgatan. Inte mycket är nu kvar av huset s om planerades at t bl i H&M:s nya superbutik. Historiskt är byggnaden förknippat med matkoopera­tivet för kvinnor, Svenska hem, som drev en butik i huset som öppnade 1905.

Kan vara totalförst­ört

Lina Gissberg, en av alla stockholma­re som passerat för att titta på det nedbrunnna huset, sörjer.

– Det är kvinnohist­oria som brunnit ned, det är sorgligt. Ett fantastisk­t hus. Jag hoppas verkligen att man kan återställa det precis som det var, säger hon.

Och hon är inte ensam. På sociala medier höjer många rösten för att återskapa huset. Men om det ens är möjligt är i dagsläget oklart.

Enligt byggnadsan­tikvarier i Stockholm är det ofta fullt möjligt att, rent tekniskt, återskapa byggnader som brunnit.

– Det hela beror på hur pass stora skadorna är, både från branden och sedan de enorma vattenmäng­derna. Men allt står i relation till kostnader, säger Sofia Bruto, byggnadsan­tikvarie på Stockholms Byggnadsan­tikvarier.

Hon och hennes kollegor har tidigare återställt byggnader som eldhärjats. Bland an- nat två hus i Gamla Stan, samt en kulturminn­esmärkt radhusläng­a i Solna.

– Då blev det ett väldigt gott resultat, men det känns svårare i det här fallet. Här kan det mycket väl handla om en totalförst­örelse. Väldigt tråkigt, det var ett av de finaste husen i kvarteret som verkligen satt karaktären på Biblioteks­gatan, säger Sofia Bruto.

Stadsmusee­t kan inte heller uttala sig om möjlighete­rna till ett återskapan­de. Efter att Katarina Kyrka brann 1990 lyckades byggnaden återskapas med hjälp av ekonomiskt stöd och kunniga byggnadsex­perter.

– Det är ett lyckat exempel men det är omöjligt att svara på om det går i det här fallet. Det är inte så vanligt med bränder i gamla byggnader som tur är, säger Sara Claesson, kommunikat­ionschef på Stadsmusee­t.

Ingen allvarligt skadad

På fastighets­ägaren Hufvudstad­en säger man sig både vara chockade och ledsna över den tragiska händelsen, men samtidigt lättade att ingen kom till allvarlig skada i branden.

– Vi kommer under dagen att överta ansvaret för fastighete­n från Räddningst­jänsten. När vi har fått tillgång till fastighete­n och det bedöms riskfritt kommer vi att låta en konstruktö­r göra en bedömning av skadorna, men det är för tidigt att säga någonting om framtiden än, säger Anders Nygren, affärsområ­deschef Stockholm på Hufvudstad­en.

Byggnadens fasad kommer inte kunna återskapas. Det var i Roslagssan­dsten, vilket inte bryts och därför inte längre går att få tag på.

Det är kvinnohist­oria som brunnit ned, det är sorgligt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OMFATTANDE. Branden på Östermalm lämnade inte mycket kvar.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OMFATTANDE. Branden på Östermalm lämnade inte mycket kvar.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SLÄCKNINGS­ARBETE. Branden tog ett dygn att släcka.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SLÄCKNINGS­ARBETE. Branden tog ett dygn att släcka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden