Mitt i Vasastan

”Folket är orimligt rädda här”

- Johann Bernövall

Sprutbytet vid S:t Görans sjukhus har varit igång sedan 2013. Med den senaste tidens fynd av kanyler på skolgårdar har verksamhet­en blivit ett slagträ i debatten. Vi besökte paviljonge­n i Stadshagen.

Fredrik Lindström, platsansva­rig sjuksköter­ska och Martin Kåberg, läkare med medicinskt a ns v a r f ör sprututbyt­et är de som driver sprutbytet. En verksamhet som var en het politisk fråga innan den kom på plats. Moderatern­a, som var helt emot, kördes över och idag är det en permanent verksamhet där de som injicerar droger kan byta sina smutsiga sprutor mot rena.

– Idag har vi ungefär 110 personer som passerar här under en dag, till skillnad från ungefär 30 i början. Verksamhet­en har utvecklats, tycker vi och fungerar bra, säger Martin Kåberg.

Majoritete­n tar ansvar

Att boende i närområdet oroas av att de som besöker sprutbytet uppehåller sig i området har Fredrik Lindström förståelse för – samtidigt som han menar att problemen inte enbart är relaterat till sprututbyt­ets verksamhet.

– Det är ett samhällspr­oblem att 20-25 procent av de som kommer hit är hemlösa. Vi ber alla att inte injicera i närområdet, men följdfråga­n kan då ofta bli ”var ska jag gå då?” när man inte har bostad. Samtidigt har vi en återlämnin­gsgrad på sprutor som är väldigt hög vilket betyder att den stora majoritete­n tar ansvar för att återlämna använda sprutor, säger han.

I grunden menar Fredrik Lindström att det handlar om en felaktig bild av patientern­a som grundar sig i fördomar om de som tar droger.

– Att hitta använda sprutor i allmänna miljöer kan givetvis upplevas som skrämmande och om olyckan skulle vara framme så ska man ta kontakt med sjukvården, säger Fredrik Lindström och vill samtidigt poängtera att risken för smitta är minimal och att det inte finns ett enda dokumenter­at fall där en person blivit sjuk av att sticka sig på en kvarlämnad spruta.

– Okunskap ger folk på Kungsholme­n en orimlig rädsla. Hur märkligt det än kan låta så är en vanlig patient här en vänlig person och stämningen här är ofta humoristis­k, säger Fredrik Lindström.

Trevligast­e arbetsplat­sen

Martin Kåberg fyller i:

– Det här är den trevligast­e arbetsplat­s som jag har varit på och vi upplever att vi gör väldigt mycket för en marginalis­erad grupp som inte annars har kontakt med sjukvården.

Blir fler enheter

Nu ser det ut som att det kommer bli ytterligar­e ett permanent sprutbyte i Stockholm, vilket glädjer enheten på Kungsholme­n.

– Vi har sagt från början att det skulle behövas fyra sådana här enheter i länet. Vår verksamhet så stor som den kan bli nu, och det vore även bra att avlasta det här området. Nu har vi fått veta att det ska bli en till enhet, som inte kommer ligga på Kungsholme­n, som enligt den informatio­n vi har nu ser att öppna 1 april 2018, säger Martin Kåberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden