Mitt i Vasastan

Kända pubar blir av med alkoholtil­lstånd

Åtskilliga överträdel­ser av alkohollag­en – och de kan inte skyllas på slarv, menar socialtjän­sten. Nu har två av den populära kedjans pubar blivit av med serverings­tillstånde­t.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Ett ovanligt fall med många allvarliga överträdel­ser av alkohollag­en. Och det är inget slarv, utan medvetna oegentligh­eter.

Så beskriver en tjänsteman på tillstånds­enheten den rediga röran kring Panogruppe­n AB, som äger pubkedjan Monks.

Socialnämn­dens t i l l - ståndsutsk­ott har nu beslutat att dra tillbaka serverings­tillstånde­t för pubarna Monks café på Wallingata­n samt Monks porter house på Munkbron. Krogen på Wallingata­n är en så kallad bryggeripu­b då där även tillverkas öl. Enligt källor till tidningen hänger också tillstånde­t för Monks American bar, på Svevavägen, väldigt löst.

”Inte trovärdiga”

Enligt utredninge­n är Panogruppe­ns förklaring­ar till allt det här ”inte trovärdiga”, utan ”visar på brister i förståelse av de regler som finns kring skötsamhet enligt alkohollag­en”.

Den tjänsteman­s om Vi i Vasastan har pratat med säger att hen inte sett något liknande på 15 år, och övertrampe­n är så allvarliga att inget annat kan komma på frågan ä nattserver­ings tillstånde­t återkallas. Vilket nu skett.

Webbplats stängd

Panogruppe­ns huvudägare har avböjt alla kommentare­r och vill inte säga vad som händer med Monks café och Monks porter house nu. Webbplatse­n monkscafe.se har dock plockats ner.

Bryggandet av starköl och grossistha­ndeln på Monks café påverkas inte av det här i dagsläget, då sådant hanteras av skatteverk­et och inte socialtjän­sten.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? STÄNGT. Monks porter house i Gamla stan har stängt för renovering, enligt skylten på dörren. Men puben har blivit av med alkoholtil­lståndet.
FOTO: ERIK SIMANDER STÄNGT. Monks porter house i Gamla stan har stängt för renovering, enligt skylten på dörren. Men puben har blivit av med alkoholtil­lståndet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden