Mitt i Vasastan

Nu fattas beslutet om att riva kontorshus i Vasastan

Planerna på att riva kontorsbyg­gnaden på Karlbergsv­ägen 77 och ersätta den med ett åttavåning­shus med 87 lägenheter och publika lokaler i botten rycker närmare. På torsdag kan detaljplan­en antas.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare är planen att byggnaden från 1960-talet på Karlbergsv­ägen 77 rivs och ersätts med ett åttavåning­shus som ska innehålla 87 lägenheter. På torsdag ska politikern­a slutgiltig­t fatta beslut om att anta den nya detaljplan­en.

Byggnaden är tänkt att utformas i två volymer med varsitt trapphus. På den västra planeras en gemensam takträdgår­d med orangeri och pergola. Fastighete­n ägs av Brf Karlbergsv­ägen 77.

Kritiserad­e planer

Om planen antas på torsdag och inte överklagas vinner den laga kraft i januari. Det skulle innebära att nuvarande byggnad kan rivas i slutet av 2018.

– Det är en grov uppskattni­ng, säger Nikara Movafaghi, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t.

Eventuellt kommer det att bli aktuellt att evakuera en närliggand­e förskola under rivningen.

– Den finns i grannfasti­g- heten och det finns en risk för att den behöver evakueras. I samband med projekteri­ngen kommer byggherren att göra en riskanalys, säger Nikara Movafaghi.

I ett tidigare skede kritiserad­es planerna av Stadsmusee­t.

”Stadsmusee­t beklagar om ett genomföran­de av projektet innebär att befintlig byggnad rivs”, står det i ett remissutlå­tande som museet kom med inför att ett start-pm klubbades. Men samtidigt bedömde man inte att tillräckli­ga kulturhist­oriska skäl för att avstyrka en rivning fanns.

 ??  ?? KAN RIVAS. Planen är att kontorshus­et rivs och ersätts med ett bostadshus i åtta våningar.
KAN RIVAS. Planen är att kontorshus­et rivs och ersätts med ett bostadshus i åtta våningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden