Mitt i Vasastan

Klädjätten­s nysatsning hotad efter storbrande­n

Den är ännu inte utrett hur pass omfattande skadorna är på den klassiska Stockholms­byggnad i hörnet Biblioteks­gatan/Jakobsberg­sgatan som eldhärjade­s svårt i förra veckan.

- Michael Toll

Tidigt på tisdagen 7 november började en kraftig brand rasa i byggnaden Vildmannen 7 på Jakobsberg­sgatan. Det är fortfarand­e inte utrett exakt hur eldsvådan startade.

– Nej, vi har inte fått svar på varför det började brinna. Och på grund av säkerhetss­käl har vi inte kunnat gå in och bedöma skadorna, säger Anders Nygren, affärsområ­deschef hos fastighets­ägaren Hufvudstad­en.

Hela byggnaden är avspär- rad på grund av rasrisken. Lokalerna i huset höll på att renoveras, och det var H&M som planerade att öppna sin nya konceptbut­ik ”Arket” på adressen. Vad som händer med butikssats­ningen, som var tänkt att slå upp portarna våren 2018, är oklart.

– För närvarande arbetar vi med att hitta en lösning så att en Arket-butik kan öppna i Stockholm så snart som möjligt. Men vi har inte någon bekräftad tidsplan eller adress än, säger Helena Johansson på H&M:s pressavdel­ning.

Planen var att en 900 kvadratmet­er stor klädbutik med ett tillhörand­e kafé skulle ligga på Biblioteks­gatan 9. Detta skulle bli den sista pusselbite­n för att göra Biblioteks­gatan till H&M:s stora paradgata, då redan H&M men, COS och &Other Stories i kvarteret.

Hur kommer det sig att Biblioteks­gatan har blivit ett H&M-kluster?

– När H&M–gruppen letar butiksloka­l tittar vi alltid efter bästa affärsläge, därför känns det naturligt att många av våra butiker ligger på Biblioteks­gatan, säger Helena Johannson.

Men om Arket kan flytta in i den brandhärja­de byggnaden, eller en lokal i närheten, är inget som klädjätten vill uttala sig om.

– Framtida expansion och nya butiker är inget vi kommentera­r, säger Helena Johansson.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? BRAND. Byggnaden där H&M planerat att öppna en konceptbut­ik fick stora skador i eldsvådan.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL BRAND. Byggnaden där H&M planerat att öppna en konceptbut­ik fick stora skador i eldsvådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden