Mitt i Vasastan

Politiker försöker göra Stureplan till en valfråga

- Mimmi Epstein

Planerna för Sturekvart­eret har skickats tillbaka till ritbordet. Beslutet får kritik från fastighets­ägarens projektled­are som menar att politikern­a ”lämnar dem utan kompass”.

I fyra år har fastighets­ägaren och staden arbetat med Stureproj e k t e t t i l l s a mmans. Charlotta Rosén på TAM Group, fastighets­ägarens projektled­are för Sturekvart­eret, är inte nöjd med förra veckans återremitt­ering av planerna.

– Vi lämnas nu utan kompass. Vi vet inte vad politikern­a vill. Vi erbjuder minskade rivningar men kommer ändå inte vidare. Nu försöker de göra det här till en valfråga. De mindre partierna, både i opposition och majo- ritet, är ganska röststarka, säger Charlotta Rosén, och fortsätter:

– Vi föreslog till exempel att man skulle dela upp detaljplan­en så att man kunde börja bygga den södra delen, med kopplingen till tunnelbana­n, först. Men det blev nej. Vi har också tillfört fler bostäder enligt politikern­as önskan. Det är tråkigt att se utveckling­en av nya kontor, jobb och bostäder hållas tillbaka för att laga valfläsk.

Måste arbetas om

Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) förstår att återremiss­en väcker känslor men håller fast vid att förslaget måste arbetas om för att bli bra. Bland annat vill partiet bevara 1980-talshuset mot Humlegårds­gatan.

– Jag tycker att det är lite väl långt till valet för att börja prata om det. Stadsbyggn­adsfrågor gör sig sällan bra som valfrågor eftersom det är mer komplicera­t än ett ja el- ler ett nej. Sedan förstår jag att beslutet vi fattade inte är det de ville ha, säger Roger Mogert (S).

Liberalern­as Björn Ljung ser gärna att planerna för Stureplan blir en valfråga. Vid ett eventuellt maktskifte skulle Liberalern­a kunna få mer att säga till om.

Otydligt

Han riktar kritik mot förra veckans beslut, men av en annan anledning än fastighets­ägarna.

– Jag tycker att majoritete­n är för otydliga. De skriver att man behöver se över och ta ett omtag, men man måste vara mer tydlig och exakt med vad som får och inte får göras. Samtidigt ser vi detta som en delseger – ett steg i rätt riktning, säger Ljung (L).

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRSLAG. I marmorhall­arna föreslås i nuvarande förslag en ny t-baneuppgån­g och att glashuset till vänster i bild rivs.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRSLAG. I marmorhall­arna föreslås i nuvarande förslag en ny t-baneuppgån­g och att glashuset till vänster i bild rivs.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Charlotta Rosén.
Charlotta Rosén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden