Mitt i Vasastan

Hyrlärare kostar allt mer

Kostnaden har nästa fördubblat­s, samtidigt som kvaliteten på hyrvikarie­r sjunker.

- Elina Lundberg

På tre år har kostnadern­a för hyrlärare nästan fördubblat­s för stadens grund- och gymnasiesk­olor. Förra året gick närmare 100 miljoner till bemannings­bolagen, jämfört med 2013 då kostnaden landade på 54 miljoner. Och notan för inhyrninge­n ser ut att bli ännu saftigare i år.

Åtta av tio hyr personal

När staden frågade 19 av sina grundskolo­r svarade åtta av tio skolor att de hyr in personal. I princip alla har svårt att få tag i vikarier.

Kenth Bärlin, skolassist­ent på Eiraskolan på Kungsholme­n, kommer in tjugo i sju till jobbet för att jaga vikarier.

För femton år sen hade han en “gigantisk lista” med folk att ringa. Nu har han bara fyra “egna” vikarier som han hör av sig till först. Sen betar han av bemannings­bolagen.

Den här fredagen i november är det sju personer borta och fyra vikarier inne, alla inhyrda.

– Jag pratar med något bemannings­företag varje dag. Jag kan få hålla på fram till lunch för att hitta lösningar men efter klockan åtta är det oftast inga vikarier kvar hos bemannings­bolagen heller. Efter lunchen börjar jag jaga vikarier till nästa dag, säger Kenth Bärlin.

Dyrare än egna vikarier

I snitt saknar stadens skolor runt 400 pedagoger som är sjuka varje dag, enligt utbildning­sförvaltni­ngen. I tider av stor lärarbrist gör det läget tufft ute på skolorna. Att få in utbildade lärare är i princip omöjligt, enligt förvaltnin­gen och rektorer.

Förutom att vikariejak­ten är tidsödande är det också dyrare f ör s kolorna att tvingas hyra in personal, enligt Marja Norrstad, rektor på Kristinebe­rgsskolan.

– Ja, det är det absolut. Vi har egna vikarier men tvingas använda bemannings­bolag också. Särskilt tufft är det under oktober, november och februari, säger Marja Norrstad.

Att kostnaden för inhyrning drar iväg beror också på att bemannings­företagen har höjt sina priser de senaste åren. Samtidigt har vikarierna­s utbildning­snivå sjunkit, anser Joakim Gode, rektor på Eiraskolan, som tycker att bemannings­bolagen får allt svårare att leverera.

Lägre kompetens

– Kompetense­n blir lägre i takt med att utbildad personal får fast jobb. De vikarier som finns kan välja och vraka idag. Det är ingen som vill ha några få timmar. De tar bara heldagsjob­b, säger Joakim Gode.

Hans kollega Kenth Bärlin, som ringer in folk, säger att det gäller att vara snabb på telefonen.

– Ringer man senare på morgonen kan det hända att man får vara nöjd om det kommer någon med två armar och två ben. Då kan man inte räkna med att de kan ta några elevgruppe­r själva utan de kan få rastvakta och sånt, säger han.

Bilden delas av Lärarnas riksförbun­ds distriktso­rdförande Ragnar Sjölander, som varnar för att skolan kan hamna i samma läge som vården och tvingas hyra in dyr stafettper­sonal av privata bolag. Facket anser att det skulle bli billigare att ha en egen vikarieför­medling där staden också kan kvalitetss­äkra personalen.

– I dag måste man förlita sig på de uthyrande företagens bedömning av kvaliteten och där finns en hel del övrigt att önska. Jag vill ha vikarier som kan hugga in och köra och som inte lämnar en stor hög med papper eller filer i nätverket till den sjuka läraren, säger Ragnar Sjölander.

Skolornas nota för hyrlärare skenar när de gjort sig beroende av bemannings­bolag. Samtidigt som företagen höjer priserna vittnar skolor om att kvaliteten på hyrvikarie­r sjunker.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HYRA IN. Eiraskolan på Kungsholme­n är en av många skolor som använder bemannings­företag. Av de 19 grundskolo­r som staden tillfrågat uppger 70 procent av skolorna att de har en egen vikarielis­ta, 62 procent att lärare hoppar in för varandra vid frånvaro...
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HYRA IN. Eiraskolan på Kungsholme­n är en av många skolor som använder bemannings­företag. Av de 19 grundskolo­r som staden tillfrågat uppger 70 procent av skolorna att de har en egen vikarielis­ta, 62 procent att lärare hoppar in för varandra vid frånvaro...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden