Mitt i Vasastan

Här är Stockholms nya – otillåtna – cykelknep

Efter satsningen på cykeltrafi­k åt båda håll på enkelrikta­de gator tar staden nu till ett nytt knep. På fem nya gator prövas en tilläggssk­ylt – som egentligen är förbjuden.

- Johann Bernövall

När staden förra hösten införde cykeltrafi­k åt båda håll på ett antal enkelrikta­de gator så ersattes den ”klassiska” enkelrikta­t-skylten med en motorfordo­nstrafik förbjudet-skylt. Detta har förvirrat vissa bilister och flera läsare har hört av sig till StockholmD­irekt och hävdat att bilar kör åt båda håll på dessa gator.

– Vi vet att det inte har fungerat bra överallt. Därför testar vi nu en ny skyltning på fem nya platser. Det blir mycket enklare och tydligare, säger Per-Åke Tjärnberg, projektled­are på trafikkont­oret.

Tilläggssk­ylt

Den nya skyltninge­n är en återgång till en enkelrikta­tskylt, med en tilläggssk­ylt som säger ”gäller ej cykel”. Vad som kan bli ett problem är att Transports­tyrelsens förordning­ar för vägmärken säger att man egentligen inte får göra så.

– Det finns ett reglemente och har Transports­styrelsen synpunkter så får de höra av sig. Vi prövar att testa det här, säger Per-Åke Tjärnberg.

Transports­tyrelsen vill inte prata med StockholmD­irekt men skickar ett mejl med sitt generella förhållnin­gssätt. I och med att det inte finns något överklagni­ngsärende så uttalar man sig inte om det specifika fallet.

Trafikkont­oret positiva

Monica Näslund, presstales­person på Transports­tyrelsen förklarar i mejlet att reglerna som gäller är att kommunen ska använda sig av Motorfordo­nstrafik förbjuden-skylten (Märke C3) i sådana här fall. Staden följer alltså inte reglerna med de nya skyltarna. Trots det är trafikkont­oret positiva.

– Kommer den nya skyltninge­n fungera bra är nästa steg att använda den i hela staden. Men vi testar det på dessa fem nu och utvärderar sedan, säger Per-Åke Tjärnberg.

Kommer den nya skyltninge­n fungera bra är nästa steg att använda den i hela staden.

 ??  ?? UNDANTAGST­ILLSTÅND? Stockholm stad har satt upp skyltar som inte är tillåtna enligt Transports­tyrelsen.
UNDANTAGST­ILLSTÅND? Stockholm stad har satt upp skyltar som inte är tillåtna enligt Transports­tyrelsen.
 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ??
FOTO: JOHANN BERNÖVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden