Mitt i Vasastan

Wanngård (S) går över till grönt

- Patrik Wirén

Redan innan sommaren slutade hon äta kött och sedan augusti har Karin Wanngård (S) helt gått över till växtbasera­d föda.

– Vi kommer inte kunna fortsätta med den köttproduk­tion vi har i dag, säger hon om sitt beslut.

Svenskarna­s stora köttkonsum­tion har länge ifrågasatt­s av miljö- och hälsoskäl. Bland annat rekommende­rar livsmedels­verket att vi drar ned på köttätande­t från dagens 50–55 kilo per person och år.

En som helt valt att ändra sin kost är finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

– Jag slutade äta kött främst av miljöskäl. Sedan gick jag vidare till växtbasera­d kost och då märkte jag snabbt hur mycket bättre jag mådde. Man ska aldrig säga aldrig men jag har ingen lockelse att äta kött igen, säger hon.

Att vara vegan är inte särskilt uppseendev­äckande 2017. Men Wanngårds växtbasera­de diet är såpass ovanlig att hon på förhand behöver meddela sin kosthållni­ng till köket när hon ska äta ute. Till lunch blir det ofta en shake som hon gör själv be- stående av till exempel spenat, broccoli och bönor.

– Det blir inte så många spontana restaurang­besök, men det blev det ärligt talat inte förr heller. Jag märker att fler är intressera­de och hoppas att stans restaurang­er ser utveckling­smöjlighet­erna i den här kosten.

Nu hoppas hon att fler stockholma­re ska tänka mer på både hälsan och miljön. Men hon vill inte döma den som gör ett annat val än hon.

– Nej. Är det livsviktig­t med äggröran eller ostbrickan så ät det, men gör det mer sällan. Faktum är att vi inte kommer kunna fortsätta med den köttproduk­tion vi har i dag och vi vet att fiskarna en dag kommer att vara utfiskade.

Blir många provocerad­e av din kosthållni­ng?

– Ja, jag får många underfundi­ga kommentare­r. Men så fungerar människan. Man försvarar alltid sina val och därför är det också svårt att ställa om. Det är en lång process, men det är en väg dit samhället behöver gå. Vi måste inse att vi inte kan slösa på våra gemensamma resurser.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄLJER GRÖNT. ”Vi måste inse att vi inte kan slösa på våra gemensamma resurser.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄLJER GRÖNT. ”Vi måste inse att vi inte kan slösa på våra gemensamma resurser.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden