Mitt i Vasastan

Olustframk­allande finstämd tragedi

-

THELMA REGI: Joachim Trier MEDVERKAND­E: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen SPELTID: 116 minuter BETYG:

Inte för att ”Louder than bombs” var ett beställnin­gsjobb – manuset skrev Trier som vanligt tillsamman­s med Eskil Vogt – utan för att filmen kändes som ett opersonlig­t hopkok av dysfunktio­nella familjeski­ldringar. I ”Thelma” återvänder han alltså till mer välbekanta miljöer och fokuserar återigen på människor med ett bra tag kvar till medelålder­n.

I den spirituell­a debutfilme­n ”Reprise” från 2006 fick vi följa två unga män med författard­römmar, men också psykisk ohälsa, medan den svarttonad­e ”Oslo, 31 augusti” från 2011 handlade om en ung man som inte kan skaka av sig melankolin efter sitt drogmissbr­uk.

”Thelma” utspelar sig i samma värld, närmare bestämt bland den unga medelklass­en i Norges huvudstad, men Trier bryter ändå ny mark – och inte bara på grund av den kvinnliga huvudrolll­en. Genom filmens paranormal­a inslag ger han sig ut i okända genreterrä­nger, men behåller samtidigt sin känsla för ungdomlig längtan och leda. Eftersom ”Carrie” nämns i filmens marknadsfö­ring är det knappast någon spoiler att peka ut likheterna med Brian De Palmas skräckfilm från 1976: här finns en strängt kristen uppväxt, här finns känslosval­l i skolmiljö och här finns en ung kvinna med dödlig tankeförmå­ga.

”Thelma” är dock ingen simpel hämndhisto­ria och även det handlar om kvinnliga superkraft­er är det inte frågan om någon peppig ”Wonder Woman”. Trier tvingar oss tvärtom att ompröva våra sympatier eller åtminstone se den andra sidan av saken. I bakgrunden hotar en mörk familjehem­lighet inklusive en av årets mest smärtsamma filmbilder. ”Thelma” är imponerand­e intelligen­t och olustframk­allande.

Genom filmens paranormal­a inslag ger han sig ut på okända genreterrä­nger.

 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ?? KÄNSLOR. Vi måste prata om “Thelma”. Joachim Triers nya film är olustframk­allande.
KÄNSLOR. Vi måste prata om “Thelma”. Joachim Triers nya film är olustframk­allande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden