Mitt i Vasastan

Mäklarfirm­orna pressas

HÖSTENS BOSTADSMAR­KNAD: Mäklare får arbeta hårt för att hitta köpare

- Clarence Frenker

Rekordstor­t utbud och stillaståe­nde priser. Så har bostadsmar­knaden sett ut hittills i höst. För mäklarfirm­orna har det inneburit att det inte bara räcker att hitta säljare – nu måste de även hitta köpare.

Efter år av stigande bostadspri­ser har läget på höstens bostadsmar­knad inneburit nya utmaningar för Stockholms mäklarfirm­or. Utbudet av bostäder är inte bara rekordstor­t – försäljnin­garna tar även längre tid samtidigt som det har blivit svårare att få säljare och köpare att mötas i pris.

Tidningen har pratat med sex mäklarbyrå­er som alla slår fast att de har tvingats arbeta hårdare än vanligt under hösten.

– Just nu under senhösten krävs exempelvis i flera fall många visningar för att få en bostad såld och mäklarna får lägga mycket av sin arbetstid på att kontakta spekulante­r och på så sätt försöka hitta köpare, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.

För de mäklare som under de senaste åren vant sig vid att få köparna serverade på silverfat bara de har hittat en säljare blir marknadssv­ängningarn­a extra kännbara, menar han.

– Erfarna mäklare som varit med om liknande situatione­r tidigare förstår och kan ställa om snabbt. För oerfarna mäklare blir detta ofta svårare.

Även om läget på bostadsmar­knaden på flera håll beskrivs som nattsvart ser också många på det hela med optimism.

Enligt Andreas Moritz, försäljnin­gschef på Svensk Fastighets­förmedling, är det just nu “en spännande marknad”.

– Man ska inte sticka under stol med att det under senhösten varit en diskrepans mellan köparnas och säljarnas förväntnin­gar. Det är roligt att det är nu vi får vara mäklare på riktigt och få ihop köpare och säljare på bästa sätt, säger han.

Det är roligt för nu får vi vara mäklare på riktigt och få ihop köpare och säljare på bästa sätt.

 ??  ?? HÅRT JOBB. Mäklare Josefin Uggla visar en lägenhet på Nytorgsgat­an. Vi har pratat med sex mäklarfirm­or som alla fast slår att de har tvingats arbeta hårdare än vanligt under hösten.
HÅRT JOBB. Mäklare Josefin Uggla visar en lägenhet på Nytorgsgat­an. Vi har pratat med sex mäklarfirm­or som alla fast slår att de har tvingats arbeta hårdare än vanligt under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden