Mitt i Vasastan

För mycket disciplin dödar kreativite­t

- FÖR MYCKET DISCIPLIN? Stefan Palmkvist

Kommentar till artikeln ”Skolan gör succé med disciplin” som publicerad­es vecka 44.

Visst kan jag förstå Föräldern i artikeln om Internatio­nella Engelska skolan när hon säger att en skola med mobilförbu­d är ett paradis. Och att ordning och reda råder på Internatio­nella Engelska Skolan. Däremot har hon fel när hon säger att ”ordning och reda” krävs för att barnen ska kunna lära sig något. För mycket disciplin, som Internatio­nella Engelska Sko- lan har för mycket av, dödar fritt tänkande och kreativite­t. Och det finns ingenting som säger att barn i Internatio­nella Engelska Skolan lär sig mer än andra barn. Betygen är en dålig måttstock, eftersom det har gått inflation i betygen. Och de nationella proven har förlorat sitt värde sen det avslöjats att fler än en friskola har fuskat med proven.

Redan när barnen börjar skolan ska de ha lärt sig de grundlägga­nde reglerna för vad respekt för andra männ- iskor innebär. Detta är föräldrarn­as ansvar. Inte förskolan eller skolans. Uppenbarli­gen är det föräldrarn­a som vill ha ordning, reda, drill och disciplin, eftersom; ”Suget bland föräldrar med tydliga regler är stort”.

Skolan är en läroanstal­t. Inte en uppfostrin­gsanstalt. Disciplin och självdisci­plin är föräldrarn­as huvudansva­r. Något man i första hand lär sig i hemmet Skolan och förskolan är enbart komplement.

 ??  ?? Publicerad förra veckan. Internatio­nella Engelska skolan.
Publicerad förra veckan. Internatio­nella Engelska skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden