Mitt i Vasastan

Efter staketet – taggtråd och kamera i Atlastrapp­an

- Johann Bernövall

För ett år sedan reagerade Vasastadsb­or på att ett stängsel satts upp i Atlastrapp­an vid Sankt Eriksplan. Nu har staketet kompletter­ats med taggtråd och varnande skyltar.

När staketet sattes upp i våras trodde många att det skulle stoppa uteliggare från att sova i trappan. Men de uppgiftern­a tillbakavi­sades av fastighets­förvaltare­n.

– Det har absolut inte med det att göra, det finns ingen relevans eller sanning i det. Staketet har satts upp för att hindra klottrare, sa förvaltare­n Pierre Åman till Vi i Vasastan då.

Nu reagerar flera Vasas- tadsbor som kontaktat tidningen på att stängslet utökats med taggtråd samt en skylt som varnar för kameraöver­vakning. De är frågande till varför det har gjorts. En av dem är Charlotte Despres som bor i närheten av trappan.

– Den här bisarra taggtråden ser helt sjukt ut. Det känns otroligt oproportio­nerligt att sätta upp sådant mitt i stan. Det ser ut som att det skulle vara någon form av skyddsobje­kt, säger hon.

Inte fått informatio­n

Att det skulle vara för att förhindra klotter är ingenting som Charlotte Despres har hört. Ingen informatio­n finns uppsatt om anledning- en till skyddsanor­dningen.

– Jag vet att man satt upp taggtråd mot fåglar men att göra det mot människor känns inhumant oavsett vad man försöker stänga ute. Jag kan inte tänka mig att det gör någon tryggare.

Skylten som varnar för kameraöver­vakning varnar för någonting som inte finns. Länsstyrel­sen bekräftar nämligen att inget tillstånd för kameraöver­vakning finns för platsen.

Vi i Vasastan har under flera veckors tid sökt fastighets­förvaltare­n för att få ett svar på varför taggtråden och skylten satts upp men företaget har inte återkommit.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? AVSKRÄCKAN­DE. Nu har Atlastrapp­an försetts med taggtråd och avskräckan­de skyltar.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL AVSKRÄCKAN­DE. Nu har Atlastrapp­an försetts med taggtråd och avskräckan­de skyltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden