Mitt i Vasastan

Nya krav om att stoppa Nobel Center: ”För dominerand­e”

- Michael Toll

Detaljplan­en för Nobel Center har tidigare överklagat­s från flera håll, något som Länsstyrel­sen avslog i början av 2017.

Länsstyrel­sens beslut överklagad­es i sin tur till nästa instans, mark- och miljödomst­olen vid Nacka tingsrätt. Fem överklagan­den är nu föremål för prövning.

När kommunstyr­elsen i veckan beslutade att anta sitt yttrande till mark- och miljödomst­olen angående överklagan­dena fick beslutet kritik direkt. Denna gång av Liberalern­a, som varit motståndar­e till utformning­en och gestaltnin­gen av Nobel Center en längre tid.

– Det planerade husets gestaltnin­g och utformning innebär att Stockholms innerstad och Blasieholm­en kommer lida påtaglig skada. Därför är vi emot projektet, säger Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd, i ett pressmedde­lande.

Enligt partikolle­gan Björn Ljung (L), gruppledar­e i stadsbyggn­adsnämnden, är det viktigt med ett hus som smälter in i sina omgivninga­r och tillför värden på det plats där det byggs.

– Huset som nu föreslagit­s uppfyller inte dessa krav, utan blir brutalisti­skt och alldeles för dominerand­e, säger Björn Ljung.

I veckan togs ytterligar­e ett steg mot byggstart av Nobel Center. Något som omgående kritiserad­es.

 ?? ILLUSTRATI­ON: DAVID CHIPPERFIE­LD ARCHITECTS ?? RULLAR PÅ. Kommunstyr­elsen väljer att anta sitt yttrande till mark- och miljödomst­olen i Nacka.
ILLUSTRATI­ON: DAVID CHIPPERFIE­LD ARCHITECTS RULLAR PÅ. Kommunstyr­elsen väljer att anta sitt yttrande till mark- och miljödomst­olen i Nacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden