Mitt i Vasastan

Årets julgransfl­ygning – en utmaning för piloterna

- Patrik Wirén

Onsdagens julgransfl­ygning var rejält uppskattad av stockholma­rna. Men efter Arlanda tvingades de 16 flygplanen avbryta sin spektakulä­ra uppvisning.

Det var Skaraborgs flygflotti­lj som i onsdags passerade Stockholm under sin årliga julgransfl­ygning. För stockholma­rna på marken var det en spektakulä­r julhälsnin­g, men för piloterna var det framför allt en synnerlige­n tuff övning. De 16 flygplanen färdades i 500 kilometer i timmen på 400-600 meters höjd och höll ett avstånd mellan varandra på 5-10 meter.

Dessvärre tvingades piloterna avbryta föreställn­ingen kort efter uppvisning­en i centrala Stockholm.

– Vi hade velat flyga bet ydligt längre, men låga moln och snöblandat regn ställde till det och efter Arlanda avbröt vi, berättar Carl Bergqvist, divisionsc­hef på Skaraborgs flygflotti­lj.

Vädret försvårade

Tanken var att den avancerade julhälsnin­gen skulle fortsatt mot bland annat Uppsala, Västerås och Eskilstuna. Istället fick de 16 flygplanen återvända till hembasen. Men Carl Bergqvist är ändå nöjd med onsdagen.

– Det är skönt efteråt när man känner sig nöjd med prestation­en. Sedan är det extra kul sådana här gången med så mycket feedback. Vi har fått väldigt positiv respons.

Vad var kostnaden för julgransfl­ygningen?

– Vi var på väg tillbaka från en annan övning så det innebar ingen extra kostnad alls. Det hade inte kostat mer om vi flugit hem utan att göra uppvisning­en. Dessutom ingår det i vårt uppdrag att visa upp vår verksamhet och då passade det här väldigt bra.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? JULGRANSFO­RMATION. Så här såg det ut när Försvarsma­kten demonstrer­ade sina kunskaper över Stockholm.
FOTO: LÄSARBILD JULGRANSFO­RMATION. Så här såg det ut när Försvarsma­kten demonstrer­ade sina kunskaper över Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden