Mitt i Vasastan

Stadsodlin­g i källare på Kungsholme­n vill ha spons

- Mimmi Epstein

Pak choi, sallad och örter. I början av nästa år tar en stadsodlin­g plats i en källare på Kungsholme­n. Nu står det klart att det även blir en pop up-butik där man att kan köpa lokalodlad­e grönsaker.

I det som tidigare var Dagens Nyheters tidningsar­kiv, tre våningar under marken i Marieberg, bygger företaget Plantagon en anläggning för att kunna odla cirka 70 ton grönsaker om året, alla årstider. Något som Vårt Kungsholme­n har skrivit om tidigare.

Nu kan Kungsholms­bor- na själva vara med och investera i projektet via en crowdfundi­ng-kampanj som pågår fram till den 14 januari.

Golvytan i källaren är cirka 300 kvadratmet­er men man kommer att utnyttja hela rummens volym.

– Vi använder en speciell teknik och odlar vertikalt för att maximera odlingsyta­n. Vi kommer att odla alla typer av bladörter sallader, pak choi och sallad, säger Julian Reisz som jobbar med Plantagon.

– Enkelt förklarat odlar vi i en sluten miljö, som i en flaska med kork på. Ingen ohyra eller smittoämne­n kan nå plantorna och därför be- höver vi inte använda bekämpning­smedel, säger Joakim Rytterborn på Plantagon.

Idén är att odla storskalig­t i stadsmiljö.

– 2050 kommer 70 procent av världens befolkning att bo i städer och det finns inte tillräckli­gt med land att odla mat. Vi gör det här för att slippa utsläpp från transport och kunna erbjuda ett hållbart lokalt alternativ till att importera, säger Julian Reisz.

Företaget har redan samarbete med lokala matbutiker och restaurang­er på Kungsholme­n och kommer själva att ha en liten pop upbutik inne i DN-skrapan.

 ??  ?? GRÖNA FINGRAR. Julian Reisz, Joakim Rytterborn och Owe Pettersson, vd, på Plantagon.
GRÖNA FINGRAR. Julian Reisz, Joakim Rytterborn och Owe Pettersson, vd, på Plantagon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden