Mitt i Vasastan

Efter artikeln: nu har Lailoma fått ett jobb

- Linn Matikka

Lee Wermelin läste vår artikel om Lailoma Ramazani från Afghanista­n som drömde om att bli förskollär­are. Nu är Lailoma på väg att bli anställd på en förskola i Svedmyra genom Lees projekt ”Nytta i arbete direkt”.

Vasastadsb­on Lee Wermelin läste om Lailoma Ramazani och hennes dröm om att bli förskollär­are i vår artikel om livet efter asylboende­t, där vi träffade nya stockholma­re.

Lee Wermelin hjälper sedan hösten 2015 förskolor att ta in nyanlända kvinnor som måltidsvär­dar, först som praktikant­er, men sedan är tanken att praktiken ska övergå i bidragsfin­ansierade anställnin­gar på heltid med kollektiva­vtalsenlig lön. Lee tänkte att Lailoma skulle passa perfekt som måltidsvär­d och tog kontakt med henne och hennes handläggar­e på arbetsförm­edlingen.

Någon vecka senare presentera­des hon för anställda och barn på förskolan Raketen i Svedmyra och nu väntar förskolan bara på de sista pappren som gör att Lailoma formellt är anställd.

Lär sig nya ord

Lailoma tar emot lunchen som kommer från en cateringfi­rma, dukar, diskar och gör i ordning mellanmål.

– Det är väldigt roligt att jobba här. Jag gillar att arbeta med barn och det gör att jag lär mig många nya svenska ord. I Afghanista­n arbetade jag inte utan var bara hemma. Jag är jätteglad för att jag har ett jobb nu, säger Lailoma.

Lee fick idén till ”Nytta i arbete direkt”, när hon var med och drev ett föräldrako­operativ.

– Jag såg att utbildade pedagoger står i köket flera timmar om dagen och det kändes onödigt.

Riktigt arbete

Hon började ringa runt till förskolor och arbetsförm­edlingen och nu hjälper hon förskolor att ta emot invandrade kvinnor som ofta inte kan läsa eller skriva – den grupp Lee upplevde stod allra längst ifrån arbetsmark­naden.

– Det är viktigt att de får göra nytta på riktigt, att det handlar om riktiga arbetsuppg­ifter, säger Lee.

Nu har hon, som arbetar med projektet på frivillig basis, hjälpt 120 personer ut i arbete i Stockholm och yt- terligare ett 40-tal i Lund. Nya samarbeten är på gång i Malmö också.

– Det finns inte en förskola som inte behöver en måltidsvär­d, men det kan vara svårt att ha kontakt med arbetsförm­edlingen för förskolorn­a själva och de kan ha dåliga erfarenhet­er av att tidigare ha tagit emot praktikant­er utan tydliga arbetsuppg­ifter. Då blir de en belastning och inte en hjälp.

Välkommen resurs

För pedagogern­a på förskolan är Lailoma Ramazani en välkommen extraresur­s.

– Det underlätta­r för oss och gör att vi kan vara mer i barngruppe­n, säger platschefe­n Ingela Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden