Mitt i Vasastan

Snacka om dieselutsl­äpp!

- ”Tant med torp långt bort”

Lördagen den 2/12 på eftermidda­gen promenerad­e jag som vanligt längs kajen mot Stadshuset. Nytt rekord i turistbuss­ar! Räknade till 23 st parkerade i närheten av Stadshuset och ett flertal som cirkulerad­e.

Fjorton av de parkerade bussarna stod och tomgångskö­rde. Jag antar att de flesta bussar går på diesel, alltså släpptes STORA mängder giftiga avgaser ut. Tomgångskö­rning är lika vanlig på sommaren då klimatanlä­ggningarna ska hålla bussarna svala.

Dagen efter tittade jag efter skyltar om förbud mot tomgångskö­rning men såg inga. Det borde finnas stora skyltar på olika språk om detta, på varje ställe i stan där turistbuss­ar brukar stå! Och övervaka att bestämmels­erna efterföljs. Eller är turisterna så inkomstbri­ngande att deras fordon får dispens, kan man undra... Att se detta år ut och år in känns som ett hån för oss som bor i kommande förbudszon­er och oroar oss för hur det ska bli.

Ge oss ordentlig omställnin­gstid – alla förstår nog att något måste göras men alla har inte möjlighet att skaffa ny bil efter 4-5 år. Och det också vanligt att vi som bor i stan inte använder bilen ”till vardags”, oftast är det snabbare och enklare att hoppa på en buss, men man kan behöva en bil i andra sammanhang. Det bästa vore väl att tvinga bilindustr­in att ta ansvar för sina bluffteste­r och uppdatera reningen för oss som lät oss luras att köpa en miljödiese­lbil.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OFRÄSCHT. Turistbuss­ar som står och sprutar ur sig avgaser.
FOTO: MOSTPHOTOS OFRÄSCHT. Turistbuss­ar som står och sprutar ur sig avgaser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden