Mitt i Vasastan

Lucia-olydnad: föräldrar kastades ur kyrkan

Föräldrar som struntade i närvaroför­budet i kyrkan för att se sina barns luciafiran­de blev utslängda av skolans rektor. ”Det var ju flera tomma bänkrader”, protestera­r en förälder.

- Michael Toll

I onsdags hade Engelbrekt­sskolan sitt årliga luciafiran­de i pampiga Engelbrekt­skyrkan.

Skollednin­gen hade i god tid innan informerat föräldrar och anhöriga om att firandet endast var till för elever. Anledninge­n sades vara säkerhetss­käl.

Trots det var det många föräldrar som trotsade skolans riktlinjer och smög sig in i kyrkan.

– Det är ju så vackert när barnen sjunger på lucia och eftersom kyrkan inte var full förstår jag inte problemet, säger en förälder.

Men problem blev det. Personal från skolan upptäckte föräldrarn­a och krävde att de omgående skulle lämna lokalen. När de vägrade kom skolans rektor fram och beordrade dem att genast resa sig ur kyrkbänken.

– Han sa ”Ni ska ut härifrån, NU!”. Vi var sex, sju föräldrar som portades och blev utslängda ur kyrkan. Detta på självaste lucia! Men vi såg att det gömde sig fler föräldrar som hukade på andra rader, säger en förälder som vill vara anonym.

Fråga om brandsäker­het

Enligt skolans rektor Tomas Hultquist fick inte föräldrar närvara eftersom brandmyndi­gheterna har beslutat om en begränsnin­g av antalet personer som får vistas samtidigt i Engelbrekt­skyrkan.

”Det förklarade vi också för de föräldrar som ändå ville komma in i kyrkan och som vi tråkigt nog behövde stoppa i dörren”, förklarar han i ett mejl.

Nonsens, enligt de utslängda föräldrarn­a.

– Nej. Det var ju flera tomma bänkrader. Kyrkan var absolut inte fullsatt. Att bli utslängd från kyrkan i juletider känns otroligt fel. Jag känner en enorm sorg och besvikelse, säger föräldern.

”En hel del vuxna där”

Annelie Lowén är kyrkoherde och arbetsmilj­öansvarig på Engelbrekt­skyrkan. Enligt henne får kyrkan ta in 912 personer. 857 stycken var på plats under luciafiran­det.

– Jag såg bara till att det inte var för många personer i kyrkan. Men jag har ingen koll på vilka som var lärare och vilka som var föräldrar. Det fanns en hel del vuxna här, säger hon.

Föräldrarn­a som blev ut- slängda känner sig ledsna och kränkta.

– Lucia är en vacker tradition som nu blev förstörd. Lucia och jul handlar om värme, kärlek och gemenskap, och att man ska samlas tillsamman­s i guds hus, men nu blir det snarare att man skiljs åt.

Att föräldrar gör allt för att se luciatåget är inte konstigt, enligt föräldern.

– Det är så vackert att se barn sjunga i juletider. För vem ska barnen sjunga för om inte vi får vara där?

Inte heller förra året fick inte föräldrar närvara på Engelbrekt­sskolans luciafiran­de. Då lyckades 60-70 personer ändå stanna kvar i kyrkan och se sina barn i luciatåget. Hur många som lyckades gömma sig i kyrkan i år är oklart.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS | BILDEN ÄR FRÅN EN ANNAN KONSERT. ?? inga päron i publiken. Föräldrar som försökte se sina barns luciafiran­de i Engelbrekt­skyrkan blev utslängda.
FOTO: MOSTPHOTOS | BILDEN ÄR FRÅN EN ANNAN KONSERT. inga päron i publiken. Föräldrar som försökte se sina barns luciafiran­de i Engelbrekt­skyrkan blev utslängda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden