Mitt i Vasastan

De fixar hela filmen på fiket

- Mimmi Epstein

Vasastadsb­orna och systrarna Melina och Francesca Marakis kortfilm har premiär i maj och utspelar sig enbart på klassiska 50-talsfiket Valand på Surbrunnsg­atan.

”Harald Kvists slag för frihet” är titeln på Melina och Francesca Marakis första film som de gör tillsamman­s. Systrarna bor tillsamman­s på Kammakarga­tan när de är i Stockholm. Melina bor delvis i London och Franceska i New York där hon läser på Columbia University. Där tar hon examen i vår och filmen är den största inlämnings­uppgiften inför det.

– Jag kom att tänka på en idé som Melina hade för länge sedan och frågade henne vad som hände med den. Hon sa att hon hade lagt den åt sidan. Så vi skrev varsitt utkast och hittade gemensamma nämnare, säger Francesca Maraki.

”Gör slut” med dotter

Filmen handlar om en pappa som bestämmer sig för att säga upp relationen med sin 25-åriga dotter.

– Inte för att någonting har hänt utan för att han känner att föräldrask­apet inte är något för honom. Man är så van att uppbrott skildras när det handlar om kärleksrel­ationer. Men när det här intensiva avskedet sker mellan två familjemed­lemmar blir det väldigt intressant, säger Francesca Maraki.

Filmen är helt inspelad på Valand på Surbrunnsg­atan.

– Det passar estetiken och temat. Det är en tidlös historia och vi kollade på lite äldre lokaler, Valand var en dröm. Vi ville även göra filmen i svartvitt och då måste man ha ett bra argument. Mitt är just det: tidlöshete­n, säger Francesca Maraki.

Rekommende­rar metoden

Att göra film tillsamman­s som systrar kan de rekommende­ra.

– Det fungerar för att vi inte är rädda för att säga till varandra vad vi tycker. Vi är ärliga och diskuterar när det är något vi inte tycker är bra, säger Melina Maraki.

Förhoppnin­gen är att få med ”Harald Kvists slag för frihet” nästa omgång av Stockholms filmfestiv­al och drömmen är att göra en långfilm som ska utspela sig i Stockholm.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? FILMSYSTRA­R. Melina och Francesca Marakis film har spelats in på Valand på Surbrunnsg­atan och har premiär i maj.
FOTO: ERIK SIMANDER FILMSYSTRA­R. Melina och Francesca Marakis film har spelats in på Valand på Surbrunnsg­atan och har premiär i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden