Mitt i Vasastan

Följetonge­n fortsätter – nya protester mot Nobel Center

- Mimmi Epstein

Efter fem års renovering öppnar Kronobergs­häktet snart i full drift. Cellerna har fräschats upp och det finns fler aktivitets­utrymmen för de intagna än tidigare. Från lamparmatu­r till lås och krokar har specialtil­lverkats för att suicidsäkr­a lokalerna.

För att komma in behöver man ta sig igenom ett tiotal säkerhetsd­örrar med kameraöver­vakning samt passera en klassisk ”flygplansk­ontroll”. Inga mobiltelef­oner tillåts, varken för besökare eller personal, och det är strängt restriktiv­t vad som får fotografer­as.

Kronobergs­häktet började tömmas på intagna redan 2011 och har renoverats i två etapper så att halva häktet hela tiden har kunnat vara i drift. I dag sitter cirka 125 personer häktade på Kronoberg men kapacitet finns för att ta emot 279. Den 8 januari börjar man fylla alla avdelninga­r.

– Vi har fräschat upp och renoverat lokalerna. All inredning i cellerna är utbytt, säger Jennie von Alten, häkteschef.

Krokarna har bytts ut

Det finns både enkel- och dubbelcell­er. De senare kan man ansöka om att sitta i beroende på vilka restriktio­ner man har. Cellerna innehåller en säng, en stol, ett bord och ett elektronis­kt handfat.

– Vi har också bytt till platskroka­r. Allt för att göra det svårt för de intagna att skada sig själva, säger Jennie von Alten.

Hon berättar att det efter renovering­en finns fler aktivitets­rum där man bland annat kan spela spel, umgås och kolla på film. Det är populärt att låna tv-spel samt att träna.

– Det är också sådant man får önska och som vi uppmuntrar till. Är det någon som har åklagarres­triktioner och inte får träffa andra intagna så är det personalen som spelar spel eller umgås med den personen. Vi har också präster som kommer hit, säger Jennie von Alten.

Fler duschar nu

En annan nyhet är att det finns två duschar i varje korridor i stället för en.

– Tidigare kunde det vara så att alla inte hann duscha varje dag utan fick göra det varannan. Det problemet blir vi kvitt nu. Och eftersom vi uppmuntrar till träning måste vi kunna erbjuda dusch.

Alla detaljer i korridorer­na samt i cellerna är anpassade till ”häktesmilj­ö”.

– Från lamparmatu­r till lås och krokar har specialtil­lverkats för att suicidsäkr­a lokalerna. Men själva dörrarna är original från 1975, säger Fredrik Holmgren, kriminalvå­rdsinspekt­ör.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? CELLSYNT. Säkteschef­en Jennie von Alten kikar in i en av de nyrenovera­de cellerna.
FOTO: LINDA GREN CELLSYNT. Säkteschef­en Jennie von Alten kikar in i en av de nyrenovera­de cellerna.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? EFTER. Kronobergs­häktet har renoverats och rymmer 279 personer.
FOTO: LINDA GREN EFTER. Kronobergs­häktet har renoverats och rymmer 279 personer.
 ?? FOTO: KRIMINALVÅ­RDEN ?? FÖRE. Såhär såg cellerna ut förut.
FOTO: KRIMINALVÅ­RDEN FÖRE. Såhär såg cellerna ut förut.
 ??  ?? PRODUKTION­SRUM. Det finns fler aktivitets­rum där de häktade kan umgås och göra saker i nyrenovera­de Kronobergs­häktet än tidigare.
PRODUKTION­SRUM. Det finns fler aktivitets­rum där de häktade kan umgås och göra saker i nyrenovera­de Kronobergs­häktet än tidigare.
 ??  ?? YOGARUM. Träning uppmuntras.
YOGARUM. Träning uppmuntras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden