Mitt i Vasastan

De ser till att ingen behöver fira jul ensam

- Jonna Claesson

Linda Thörnlund vet hur det är att fira jul ensam och på knappa resurser. Nu bjuder hon in andra som har det tufft att fira jul med henne och familjen – för andra året i rad.

Det är en självklarh­et för mig, jag skulle gärna ha öppet hus varje dag.

För tre år sedan var Linda ensamståen­de med två barn och sjukskrive­n. Hon levde på knappa resurser och när julen stod vid dörren hade hon inget annat val än att gå till kyrkan och be om hjälp.

– Jag vet hur det är att vara på botten. Folk förstår inte hur mycket ensamma människor det finns. Jag ser det här som en samhällsin­sats och mitt mål är att ingen ska vara ensam, speciellt inte på julafton, säger Linda.

Redan förra året öppnade Linda och hennes familj upp hemmet för främlingar och efter Lindas inbjudan i olika grupper på Facebook var det fullt hus hela dagen.

”Hej! Jag och min familj vill bjuda in någon/några på julafton ifall man inte har råd att fira jul eller helt enkelt inte har någon att fira hos.. Det är jag & min sambo samt våra 3 barn som är 7, 9 och 13 år. Vi bjuder på mat och sällskap, sovplatser kan eventuellt ordnas beroende på hur många ni

är!”, skrev hon. – Människor kom och gick. Det var lite olika människor men det gick hur bra som helst. Och vi bestämde oss för att göra samma sak igen. Det är en självklarh­et för mig, jag skulle gärna ha öppet hus varje dag, säger hon.

De som nappar på Lindas inbjudan behöver inte göra någonting förutom att vara nykter.

– Vi kör ingen alkohol alls, det här är barnens dag och vi tar hand om allt. Vi bjuder på mat och har man barn kan vi fixa julklappar. Får mina barn julklappar ska alla ha, säger hon.

Ser inga risker

Linda ser inga nackdelar eller risker med att öppna upp sitt hem, utan är mest rädd för att människor inte ska våga komma.

– Det är inte lätt att skylta med att man är ensam eller har det dåligt ställt och jag förstår verkligen att det kan kännas jobbigt att ta steget och komma hit. Men jag hoppas att någon eller några tar modet till sig. Det är bara att komma som man är och vi står för resten, säger hon och fortsätter:

– Det kanske låter naivt, men jag är sådan. Jag, Mattias och våra barn är bra på att öppna upp – och prata har vi inga problem med.

”Fantastisk respons”

Nu återstår det att se vem som dyker upp för att fira jul hemma hos familjen Thörnlund i Norra Djurgårdst­aden. Oavsett vilket har deras budskap spridit sig.

– Vi har fått fantastisk respons och kollegor och bekanta har gjort precis samma sak. Vi hoppas att trenden sprider sig. Det är så lätt att tänka på sig och sitt, och jag tror inte att folk är elaka. Men testa. Kan du bjuda in någon eller några på ett julfirande så kör.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SLÅR UPP DÖRRARNA. Linda och Mattias öppnar inte bara sitt hem på julafton – redan till sommaren funderar de på att öppna upp landställe­t för midsommarf­irande.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SLÅR UPP DÖRRARNA. Linda och Mattias öppnar inte bara sitt hem på julafton – redan till sommaren funderar de på att öppna upp landställe­t för midsommarf­irande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden