Mitt i Vasastan

Vilddjursc­hocken – mitt i centrala stan

- Mimmi Epstein Lotten Engbom Michael Toll

Varg, slaguggla, lodjur, räv, bäver, vildsvin, mård, älg, duvhök. Sällan har väl Stockholm varit så invaderat av vilda djur som under det senaste året.

Blixtsnabb­a vildsvin i Hässelby, en mård på en altan i Solberga och en slaguggla som byggde bo på Södermalm. 2017 har onekligen bjudit på sevärdhete­r. På Lilla Essingen härjade i höstas en bäver som lokalborna döpte till Justin Bäver. Enligt uppgift vandaliser­ade den lille gynnaren ett flertal träd på ön.

I Täby blev en katt jagad av ett lodjur i november. En jakt som Victoria Jones blev vittne till.

– Katten lockade fram lodjuret men katten blev jätterädd när lodjuret kom. Man såg att lodjuret fick lite ragg när den såg katten. Det var så sjukt att se mötet mellan dem också, säger hon.

Dagen efter hittade polisen ett dött lodjur på E18. Även om man inte med säkerhet kan säga att det var samma lodjur, tror Jan Berlin, kommunpoli­s i Täby, att det kan vara så.

– Jag antar att det är så. Det kan inte finnas så många lodjur som springer runt. Jag har nog aldrig hört talas om det tidigare.

En annan jakt tog plats på krogen Elefantpoj­ken på Ringvägen på Södermalm i oktober. Det var precis efter lunchrushe­n som en bebisduva flög rakt in i entrén tätt följd av en duvhök.

Först efter flera försök lyckades en servitris fånga in rovfågeln.

– Det var en otrolig märklig upp levelse. Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare och det var väldigt kaotiskt ett tag. Men efter att vi lyckats få ut duvhöken hittade vi den lilla bebisduvan under ett element, säger krögaren Patrik Sjöqvist som gömde sig på WC:n en kort stund.

Både duvhöken och den lilla bebisduvan klarade sig utan skavanker.

Frågan är om det har varit ovanligt många vilda djur i Stockholm under året som gått eller om vi bara har uppmärksam­mat dem mer. Tommy Tuvunger är skadedjurs­samordnare i Stockholms stad och är mer inne på det senare.

– Det har icke varit ovanligt många vilda djur i stan. Däremot var mården i Solberga lite udda, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: RANA KASTO ?? ”LYCKOSKOTT”. Rana Kasto var snabbt framme och fotade det ovanliga djuret, som hon först misstog för en björnunge.
FOTO: RANA KASTO ”LYCKOSKOTT”. Rana Kasto var snabbt framme och fotade det ovanliga djuret, som hon först misstog för en björnunge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden