Mitt i Vasastan

Nu slipper Alina tigga på gatan

- Mimmi Epstein

För drygt tre år sedan skrev vi om Alina som brukar sitta på S:t Eriksplan och tigga. Nu har Alina åkt hem till Rumänien och hoppas på att inte behöva återvända. Mycket tack vare hjälp av en grupp Vasastadsb­or.

I hörnet Rörstrands­gatan/S:t Eriksplan brukar 29-åriga Alina sitta och tigga. Vi i Vasastan har flera gånger tidigare skrivit om den grupp Vasastadsb­or som i flera år har engagerat sig för Alina och hennes man Catalin, 31.

I början av året hade de samlat in cirka 40 000 kronor till ett 90-konto. Tillsamman­s med paret kom de överens om att det bästa var att spendera pengarna på en körkortsut­bildning till Catalin för att öka hans chanser att få jobb. Ett körkort skulle innebära att Catalin kan arbeta med till exempel varutransp­orter.

”Lärde sig läsa”

– Han kunde varken läsa eller skriva så han började med att lära sig det, säger Eva Björk Hamne, en av de engagerade Vasastadsb­orna.

I veckan körde Catalin upp i Rumänien för andra gången – och lyckades. Alina, som varit i Stockholm i tre veckor den här vändan, åkte hem till sin man och sina barn i fredags. Vi i Vasastan träffade henne i torsdags, på ett cirka nollgradig­t S:t Eriksplan. Språkförbi­stringar gjorde det svårt att kommunicer­a men hon hade svårt att dölja sin lycka och sitt hopp.

”Vill inte tillbaka”

– Hoppas att jag inte måste komma tillbaka och tigga. Det är mycket viktigt att jobba, säger Alina, som under sin Stockholms­vistelse bodde i ett tält i Högdalen tillsamman­s med sin syster.

– Vi hoppas såklart också att Catalin får jobb och att Alina inte behöver komma tillbaka och tigga. Vi vill att hon ska vara med sin familj, säger Eva Björk Hamne.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ÅKER HEM. Alina som brukar tigga på S:t Eriksplan åker hem till familjen i Rumänien. Där har hennes man just tagit körkort efter att ha fått ekonomisk hjälp av ett gäng Vasastadsb­or.
FOTO: JANNIE FLODMAN ÅKER HEM. Alina som brukar tigga på S:t Eriksplan åker hem till familjen i Rumänien. Där har hennes man just tagit körkort efter att ha fått ekonomisk hjälp av ett gäng Vasastadsb­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden