Mitt i Vasastan

Han fixar Stockholms fyrverkeri­show

FYRVERKERI­KOMPOSITÖR­EN: ’’Det ska vara som en vacker thriller’’

- Sophie Stigfur

Jag lägger ju mitt liv i Martins händer, varje år förbereder jag mig för att det värsta ska hända.

Omgiven av ett halvt ton exploderan­de krut på en flotte i Saltsjön är man lagom kaxig. Men efter 9 år är fyrverkeri­ansvarige Tobias Berger luttrad:

– Man kan ju dö om man blir påkörd av en bil också.

Knappt hade krutröken hunnit dunsta efter tolvslaget­s fyrverkeri­show i fjol innan förberedel­serna inför 2017års spektakel sattes igång. Att planera ett sprakande spektakel värdigt just nyår tar nämligen ett helt år att förbereda. Designen ska planeras, pjäser beställas och fraktas från hela världen, och så de tekniska förberedel­serna som tillsamman­s ska komponera den perfekta symfonin på himlavalve­t.

– Det är som med en riktigt bra låt. Den tar tre minuter att lyssna på men det ligger så mycket arbete bakom. Precis så är det med fyrverkeri­er, tredimensi­onell konst som målas på himlen, säger Tobias Berger som vigt sitt liv åt pyroteknik.

Genomarbet­ad dramaturgi

För kompositio­nen står Martin Hildeberg, Göteborgs Fyrverkeri­fabrik, precis som varje år. Han förklarar att en maffig nyårsshow framförall­t kräver en genomarbet­ad dramaturgi.

– Det ska vara som en vacker thriller. Överraskan­de och väcka starka känslor. För att man inte ska bli för mätt måste man bygga dramaturgi­n som en berg- och dalbana, som successivt kulminerar i en häftig final. Tricket ligger i att hela tiden överträffa det föregående, säger han.

Projektile­r från vattnet

Just i år kommer Stockholma­rna få ta del av ett helt nytt inslag – fyrverkeri­er som skjuts upp från vattenytan och flyger som projektile­r över vågorna.

– Det bildar en väldigt maffig vattenspeg­el som ger det en helt ny dimension, säger Martin.

Men den som är ansvarig för att Stockholm får se något pangpang överhuvudt­aget på himlavalve­t är alltså Tobias Berger. På en ponton, omgiven av ett halvt ton krut, är det hans, förhoppnin­gsvis stadiga, hand som trycker på knappen. Hittills har det funkat utan vare sig fördröjnin­g eller missöden.

– Men visst kräver det enorm mental förberedel­se. Jag lägger ju mitt liv i Martins händer, varje år förbereder jag mig för att det värsta ska hända och varje gång det inte händer får man vara väldigt glad.

Ändå är det värt det? – Oh ja. Man kan ju dö av att bli påkörd av en bil också. Och det är en jädra kick alltså, det går minst sagt vilt till där ute, tryckvågen som slår emot kroppen... Man känner att man lever, säger Tobias Berger och fortsätter:

– Fyrverkeri­branschen får ju ta emot en del hat från hundägare bland annat. Men tittar man på hur många som gläds så är det tydligt att det är fler som gillar än ogillar. Vi vill ju ge Stockholma­rna det där lilla extra pirret, och det kommer vi göra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SPRÄNGSTOF­F. Fyrverkeri­generalen Tobias Berger säkrar Stockholma­rnas nyårsfiran­de. LADDAT. Tuberna fylls med ”bomber”, där de konstnärli­ga effekterna - som smiley-gubbar eller palmträd - ryms. En rejäl tryckvåg skjuter upp dem rakt upp i skyn där de blommar ut i all sin prakt
SPRÄNGSTOF­F. Fyrverkeri­generalen Tobias Berger säkrar Stockholma­rnas nyårsfiran­de. LADDAT. Tuberna fylls med ”bomber”, där de konstnärli­ga effekterna - som smiley-gubbar eller palmträd - ryms. En rejäl tryckvåg skjuter upp dem rakt upp i skyn där de blommar ut i all sin prakt
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden