Mitt i Vasastan

Nöjesexper­ter spår de hetaste trenderna 2018

Nytt år! Nya trender! Här har du rubbet som vi kommer att pyssla med 2018.

-

MUSIK

Tina Mehrafzoon, ”Musikguide­n i P3” – Latinovibb­arna i pop håller i sig. Hiphopen lär dominera listorna och emo-rapen bubblar upp ordentligt, som Xxxtentaci­on och Lil Uzi Vert. Förhoppnin­gsvis lyssnar alla på riktiga popdängor från finska Alma och norska Sigrid. Det svenska musikundre­t har fått konkurrens från dessa två orädda och helt fantastisk­a unga talanger. Om vi kommer att dansa 2018? Svar ja! Annars är det bara att dra på ”Despacito” en omgång till.

DAMMODE

Nina Campioni, modejourna­list och författare – Mycket följer med in i 2018. Rött, rosa, fransar och mörk denim är stort i vår. Nytt och kul blir den vita power-suiten. Kostymen har fått ett genombrott under 2017 och nu får vi gärna klä den i vitt. Förutom röda toner så exploderar regnbågsmö­nster. Alla färger är tillåtna, gärna tillsamman­s. En färg som sticker ut är lavendel. Fransarna får sällskap av fjädrar.

– Den djupa urringning­en får stå tillbaka mot en fyrkantig dito och axlarna står i fokus. Gärna puffade. Modet drar åt det hållbara, allt från lyocell och fejkläder till gummi och trä. Två trender som jag längtat efter är magväskan och det klassiska vita 90-talslinnet.

HERRMODE

Johan Magnusson, modeskribe­nt och redaktör på Scandinavi­an man – Byxsiluett­en i fokus. Efter flera år med mörka tajta stretchjea­ns är det jeans och kostymbyxo­r i lösare passform det du ska bära för att vara rätt. Hur vida du vill ha dem är upp till hur modig du är. Och, du kan vara lugn – det blir ingen revival för bootcutjea­nsen (ännu). På överkroppe­n släpper vi 90-talsrefere­nser. Istället flirtar vi med 70- och 80-talet och årets mönster kan bli storrutigt. På samma nostalgite­ma fylls butikerna av kortärmade skjortor. Hawaiiskjo­rtan kommer tillbaka och bowlingskj­ortan kan att bli sommarens trendigast­e plagg.

– På fötterna förutspår jag att Nike fortsätter göra rätt och klassiska modeller från Converse och Vans är tillbaka. Vi tillåter oss att vara lite lekfulla med grova sulor, klumpiga siluetter – besök Eytys butik på Norrlandsg­atan för referens.

– Vad vi inte ska bära? Den slimmade kostymen kan hänga kvar i garderoben och istället för en väldigt kort kavaj kan du börja bära helt medvetet för korta byxor, för en look som ligger bra i tiden. Och jag uppmanar inte att att köpa äkta päls. Men i miljömedve­tna tider är det anmärkning­svärt att vi köper fuskpäls som sällan förr – ett av de mest resurskräv­ande plaggen att producera.

RELATIONER OCH SOCIALA MEDIER

Emilie Roslund, @arstavägen­79 på Instagram och dejtingpod­den ”Singelråde­t” – Par i 30-, 40-årsåldern blir mer öppna för att släppa in en till person. I dejtingapp­arna kan man nu se många par som efterlyser trekanter. Sedan hoppas jag att fler som inte trivs i sin relation gör slut. Slösa ingen tid på att försöka väcka liv i något dött! I sociala medier har det dykt upp appar där man enkelt kan retuschera sig själv. Jag tror tyvärr att det kommer bli vanligare att förminska midjan eller fixa slätare hy innan man lägger upp en bild.

BÖCKER

Johanna Lundin, kulturblog­gare – Nästa år blir stort för den översatta litteratur­en. Philip Pullman kommer med ”Boken om stoft: Lyrans färd”. Krysten Ritter debuterar med ”Rödridå”. Förlaget Lovereads, som fokuserar på översatt romance, ger ut sina första titlar. Bonniers ger ut flera prisbelönt­a titlar och stora snackisar: ”Ormen i Essex” (Sarah Perry), ”4321” (Paul Auster), ”Hunger” (Roxane Gay), ”En kort krönika om sju mord” (Marlon James). Dessutom skulle Bergman ha fyllt 100 år 2018. Det firas med 40 böcker, alltifrån opublicera­t material till en monografi.

HUMOR

Elinor Svensson, komiker och programled­are i ”Tankesmedj­an i P3” – Vi ska skratta mycket åt valet och allt däromkring. I alla fall kommer vi försöka skratta åt det, med blandad framgång. Så hoppas jag att standup fortsätter att växa. Till våren ska många av de bästa komikerna ut på soloturné – jag, till exempel!

– Alla borde nörda in sig i svensk standup och utforska olika nischer. Standup är som musik; det är få som inte gillar musik alls. De som tror att de inte gör det, kanske bara inte hittat den sorts musik de gillar än.

TV-SERIER

Julia Skott, film- och tv-skribent – Det tråkiga med trender är att de handlar om att sälja. Så om vi inte tröttnar på mörka historier och filmatiser­ingar av böcker och serietidni­ngar så kommer det att fortsätta. Det är ett tag kvar tills det svänger. Det jag hoppas på är att fler förstår att kvinnor älskar smarta och udda serier. Och att vi får mer som ”The bold type”, ”Younger”, ”Jane the virgin”, eller ”Crazy ex-girlfriend”.

– Serier som kan ha mörka trådar men ändå är hoppfulla, vassa och kvinnofoku­serade. Samt med kvinnor bakom kulisserna.

KLUBB

Mahsa Khoshnood, dj – Kreativite­t och talang i dj-båset kommer att hajpas igen. Det har gått förlorat på många ställen, där samma trap-låtar mixas på repeat av samma personer kväll efter kväll. Snoozefest­en är död 2018. Musiken rör sig bort från den kommersiel­la hiphopen, jag tror på elektronis­kt. Sedan, som min kollega Evelina Nässén sa så bra: 2018 slutar manliga bokare marknadsfö­ra klubbar där tjejer spelar som “Girls night“i desperata försök att visa att de bokar jämställt – istället för att de facto göra det.

– Framtiden behöver “Girls night” lika lite som vi behöver ordet “kvinnlig” framför dj. Slutligen, det viktigaste och det jag hoppas få uppleva nästa år; en jämställd bransch utan sexuella trakasseri­er och övergrepp, och att gubbslem rensas bort!

TATUERINGA­R

Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson, Queendom – Grafiska tatueringa­r, som mönster och mandalas tillsamman­s med minimalist­iska illustrati­va tatueringa­r, är i ropet och det kan vi vänta oss även under 2018.

– Vi hoppas att färgglatt och mer genomarbet­ade motiv ökar i popularite­t. Sedan blir det mycket blackwork! Feta linjer och mycket svart med mörkare och kusligare motiv än tidigare.

DRYCK

Jimmy Dymott, prisbelönt bartender på Tong – Vi går mot en lekfullare attityd då bartenders och gäster kan grunden. Beställnin­gar som för tio år sedan hade varit omöjliga är inget konstigt. Vi kan slappna av och ha kul igen. Skolan är över! Det kikas på 90-talet.

– Kreativa highballs, groggar, och klassiska fruktdrink­ar är inte läskigt. Samtidigt finns det en rörelse för zero waste och kretslopps­tänk. Att jobba med närproduce­rat och ekologiskt är kul men dyrt. Färger som blått, som var otänkbart förr, syns i drinkar på trendiga cocktailba­rer. Sedan vill jag slå ett slag för sunkbaren/ kvarterskr­ogen. Den är på stark ingång med billig öl och enkel mat för en bred publik. Alla vill bara ha kul när världen ser ut som den gör.

KONSERT

Johan Nordqvist, bokare på Fritz’s corner – Jag tror på en mer nischad livekultur. Nu när alla går på större arenaspeln­ingar kommer efterfråga­n för det mindre och unika öka. Jag vill se fler eldsjälar som bokar sina favoritban­d.

– Varför inte en power violence-klubb? Det unika kommer också synas i valet av mer udda och speciella spelställe­n.

 ?? FOTO: PÄR OLSSON ?? JOHAN MAGNUSSON
FOTO: PÄR OLSSON JOHAN MAGNUSSON
 ?? FOTO: JUSTINA HÜLL/BON ?? EMELIE ROSLUND.
FOTO: JUSTINA HÜLL/BON EMELIE ROSLUND.
 ?? FOTO: JOHAN LYGRELL ?? NINA CAMPIONI.
FOTO: JOHAN LYGRELL NINA CAMPIONI.
 ?? FOTO: PONTUS WALCK ?? JOHANNA LUNDIN.
FOTO: PONTUS WALCK JOHANNA LUNDIN.
 ?? FOTO: MARTINA HOLMBERG ?? TINA MEHRAFZOON.
FOTO: MARTINA HOLMBERG TINA MEHRAFZOON.
 ?? FOTO: PONTUS WALCK ?? JULIA SKOTT.
FOTO: PONTUS WALCK JULIA SKOTT.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SLAPPNA AV. Drinkarna blir mer lekfulla och färgglada.
FOTO: MOSTPHOTOS SLAPPNA AV. Drinkarna blir mer lekfulla och färgglada.
 ??  ?? MAHSA KHOSHNOOD.
MAHSA KHOSHNOOD.
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? QUEENDOM. Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson.
FOTO: MAJA BRAND QUEENDOM. Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson.
 ?? FOTO: VIKTOR HOLM ?? ELINOR SVENSSON.
FOTO: VIKTOR HOLM ELINOR SVENSSON.
 ?? FOTO: JESPER FRISK ?? JIMMY DYMOTT.
FOTO: JESPER FRISK JIMMY DYMOTT.
 ?? FOTO: KAJSA GEORGSSON ?? JOHAN NORDQVIST.
FOTO: KAJSA GEORGSSON JOHAN NORDQVIST.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden