Mitt i Vasastan

Nu kallar polisen till möte om raggarstök

Raggarträf­farna på Sveavägen har eskalerat från någon gång i månaden till varje helg, enligt boende. Nu vill polisen ta hjälp av staden för att agera i frågan. GATUFESTER. Fylla, nedskräpni­ng, oljud och trafikförs­eelser

- Johann Bernövall

Enligt grannar på Sveavägen har Raggarträf­farna eskalerat från någon gång i månaden till varje helg. Nu vill polisen ta hjälp av staden för att agera i frågan.

Gatufester­na där bilintress­erade hänger på Sveavägen är ett fenomen som sträcker sig nästan 50 år tillbaka i tiden. Det som är nyheten nu, enligt Erik Lindmark som bott i fyra år i en närliggand­e bostadsrät­tsförening, är att det eskalerat under det senaste året.

Sedan i höstas har det varit stökigt varje helg, med en peak på den så kallade luciaträff­en, då polis fick ingripa – bland annat mot olovlig körning i den närliggand­e Vanadislun­den.

– Det finns flera delar i det här. Vi vill inte vara några gnälliga grannar utan förklara sakligt vad som sker, såsom nedskräpni­ng, fylla, höga ljud och avgaser. Vi har skickat skrivelser till både polisen och borgarråde­n, men har fram tills nu fått inga eller oklara svar. Men sedan lucia så upplever jag att polisen börjar ta det på större allvar, säger Erik Lindmark.

Hur har ni boende agerat utöver det här? – Det har funnits två olika löst sammansatt­a grupper, varav en på Facebook, som nu har hittat varandra. Dessa konstellat­ioner har precis haft ett möte där vi pratat ihop oss. Annars har vi ju försökt att gå ner och prata med personerna som stör, men det är svårt att få gehör. Jag tror inte det förekommit regelrätt våld men bemötandet har inte direkt varit trevligt.

Utlovar åtgärder

Lokalpolis­en Måns Gauffin menar att man från polisens sida ingripit en hel del under 2017 men lovar att det kommer hända saker under det kommande året. Insatser på särskilt utsatta trafikplat­ser är en del av polisens medborgarl­öften för 2018.

– Vi har hört om problemati­ken från grannarna länge och försökt svara så gott det går. Det som hänt nu är att de blivit mer organisera­de vilket gör det lättare att ha en dialog, säger han.

Har kallat till möte

Rent konkret så har polisen kallat till ett möte i nästa vecka där man bjudit in trafikkont­oret.

– Polisen kan inte göra allt utan det handlar också om hastighet och hur gatan är uppförd, till exempel. Där måste vi ha en dialog med staden och medborgarn­a för hur det ska se ut. Efter mötet med staden är min ambition att vi ska få till ett möte med de boende.

Vilka brott begås vid de här träffarna?

– Det är primärt bötesbrott gällande trafik och fylleri som förekommit under året som varit, säger Måns Gauffin.

Vi vill inte vara några gnälliga grannar utan förklara sakligt vad som sker, såsom nedskräpni­ng, fylla, höga ljud och avgaser.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HAR TRÖTTNAT. Erik Lindmark är en av grannarna som tröttnat på stöket på Sveavägen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HAR TRÖTTNAT. Erik Lindmark är en av grannarna som tröttnat på stöket på Sveavägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden