Mitt i Vasastan

Capitol försenas på nytt efter asbestlarm

- Mimmi Epstein

Asbest i taket försenar Vasastans nya biograf ytterligar­e. Nu siktar gänget bakom Capitol på att öppna senare i vår.

Fyra salonger, en krog, lyxfåtölje­r. Många ser fram emot att Capitol på S:t Eriksgatan 82 blir bio igen. Biografen invigdes 1924 men stängde 1985. Sedan dess har lokalen bland annat använts som rep- och klubblokal.

Nya ägarna Njutafilms och Nonstop Entertainm­ent fick tillgång till lokalerna för ett drygt år sedan och bygger en biograf som från början var tänkt att öppna i höstas. En längre projekteri­ngsperiod än tänkt har försenat projektet och i oktober var planen att öppna i februari. Nu blir det inte så.

– När vi skulle bygga stora väggen mellan salong ett och två hittade vi asbest, troligen från 1950-talet. Så fort det upptäcktes var vi tvungna att sanera och då stannade bygget upp, säger Nicolas Debot, vd på Njutafilms.

Strax före jul var saneringsa­rbetet klart och nu byggs bion för fullt igen. Något exakt premiärdat­um vill Nicolas Debot dock inte säga. – Men vi siktar på våren. Via en crowdfundi­ngkampanj fick ägarna ihop 1,6 miljoner kronor i början av förra året. Det innebär att de bygger speciella lyxfåtölje­r med bord för matoch dryck och två projektore­r som kan visa 35 mmfilm. Dessutom inreds en originalba­lkong från 1920-talet.

 ?? ARKIVFOTO: ERIK SIMANDER ?? FÖRSENAT BYGGE. Från början var det tänkt att Capitol skulle öppna i fjol, sedan i februari. På grund av asbestsane­ring skjuts premiärvis­ningen upp igen.
ARKIVFOTO: ERIK SIMANDER FÖRSENAT BYGGE. Från början var det tänkt att Capitol skulle öppna i fjol, sedan i februari. På grund av asbestsane­ring skjuts premiärvis­ningen upp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden