Mitt i Vasastan

Tacos inspiratio­nen bakom årets semla

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Brace yourself: semlor is coming. Och årets hajpade experiment är en fusion av pursvenska gräddtradi­tioner och det mexikanska köket, signerad kändiskond­itor Roy Fares. Redaktione­ns semmelhata­re Röstlund har testat den.

Tiderna blir allt bistrare för oss semmelskep­tiker. Numera väntar ingen till fettisdage­n i februari med att frossa i deg, grädde och mandelmass­a. Nej, semlorna börjar rulla in i munnar och media så fort som julgransbe­lysningen släckts.

Hur många semlor tål Sverige? Ja, svaret på den frågan är tydligen: exakt hur många som helst. Folk har inte ens vett att hålla tyst om sitt missbruk, utan det ska paraderas utan pardon i alla sociala sammanhang.

Och semmelsitu­ationen blir allt extremare, då konditorer numera tävlar om att komma på allt konstigare bakverk för säsongen. På senare år har vi hemsökts av bland andra munksemlan, nutellasem­lan, prinsessem­lan, chock- ladsemlan och wrapsemlan. 2018 heter nykomlinge­n nachosemla, och är ett hopkok av kändiskond­itorn Roy Fares, som i månader tragglat med att få till en kombinatio­n av det svenska folkhemmet och det mexikanska köket.

Nachosemla­n har redan börjat säljas, trots att fettisdage­n är avlägsen, och ett redigt hallabaloo kring den har vevats igång. Bland annat har Camilla Läckberg utnämnt konditor Fares till ”ett geni” och en nyhetssajt har livesänt provsmakni­ngen.

– Det känns som att jag har släppt en bomb, kommentera­r Roy Fares den mediala uppståndel­sen kring nachosemla­n när vi dyker in på hans kafé för ett provdipp.

För doppa, det ska du. De trekantiga nachochips­en är gjorda på samma ingrediens­er som den klassiskt blågula bullen, och används för att skopa upp grädde och mandelmass­a.

Roy Fares förklarar att idén kom från viljan att förena en helig svensk tradition, taco innan fredagsmys, med en annan, semlan. Voilà: nachosemla­n är född!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden