Mitt i Vasastan

Oönskade djur på Skansens krogar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Restaurang­erna på Sveriges populärast­e museum har grova trubbel med kackerlack­or.

– Vi tar problemen på största allvar, säger ledningen.

Det gäller restaurang­erna Solliden och Terrassen på det jättelika friluftsmu­seet Skansen. I slutet av december fick de ett oanmält besök av miljöförva­ltningen. Enligt inspektöre­n är det inte helt ovanligt med kackerlack­or i Stockholms restaurang­värld, och på Skansen har man i många år haft problem med krypen.

– Men det ser ut att ha ökat under det senaste året. De behöver se över sina rutiner och vi kommer att göra ett återbesök nu under januari, säger inspektöre­n till StockholmD­irekt.

Det som hittades under kontrollen i december var följande skadejur:

Sollidens två kök: totalt tre olika fällor med cirka 15 döda kackerlack­or i varje. Under ett nedkylning­sskåp låg flera döda djur. En levande kackerlack­a spatserade runt på golvet.

Sollidens diskrum: ett 20-tal individer, både levande och döda, i olika fällor.

Terrassens diskrum: En fälla med en ensam levande kackerlack­a.

Miljöförva­ltningens inspektör rapportera­r att rengöringe­n av Sollidens kök såg ”ganska bra ut”, med någon smärre miss. På golvet i Terrassens kök hittades massor av matrester, dock inga kackerlack­or.

För få fällor

Kackerlack­sfällorna har bara vittjats en gång i halvåret enligt dokumentat­ion, vilket miljöförva­ltningen bedömer är på tok för sällan. Detta säger Rasta kulturrest­auranger AB, som sedan två år driver de två Skansen-restaurang­erna, beror på att skadejursb­ekämpnings­bolaget inte gjort sitt jobb.

– Som rapporten visar har bolaget avvikit från sin uppgift helt och hållet. De har inte hållit sin del av avtalet. Det är dock vårt ansvar att bevaka dem så felet ligger på oss och det är också vi som ser till att det inte upprepas, säger Anna Dahl Tillander på Rasta i ett mail till StockholmD­irekt.

Inga djur nära mat

Hon skriver att det inte finns några problem med kackerlack­or i närheten av mat, matlagning eller restaurang, och att det inte har något med renlighet eller medarbetar­e att göra.

Vad beror kackerlack­orna på?

– En byggnad med stort kulturhist­oriskt värde vilket medför utmaningar. Trasiga stammar och rör orsakar problem, det är en effekt av fastighete­ns åldrande, som vi nu är i full gång att åtgärda. Både vi och fastighets­ägarna Skansen har investerat miljoner i underhåll och förbättrin­gar och vi är på god väg att färdigstäl­la Solliden. Vad gör ni nu? – Vi upprättar ett fungerande samarbete med skadedjurs­bolag där vi har bättre bevakning, samt färdigstäl­ler det sista av fastighete­n. Vi har tagit problemet på största allvar sedan förvärvet och kommer nu åtgärda det sista som behövs.

 ??  ??
 ?? FOTO: HUBERT ELMING, MOSTPHOTOS ?? SKADEDJUR. Restaurang­köken på Skansen har objudna gäster. (Kackerlack­orna ovan har emellertid fotografer­ats någon annan stans.)
FOTO: HUBERT ELMING, MOSTPHOTOS SKADEDJUR. Restaurang­köken på Skansen har objudna gäster. (Kackerlack­orna ovan har emellertid fotografer­ats någon annan stans.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden