Mitt i Vasastan

De avsnubbifi­erar ölkulturen

BÄRS MED BRUDAR. De testar öl – utan snubbar

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson

Vanligast

är att männen vill kolla om jag kan de tyska renlighets­lagarna från 1516.

Streetgäri­s. Växtgäris. Och nu – Ölgäris. Mängden bärsnördar ökar lavinartat, och med det antalet kvinnor som vill slippa män när de dricker. Voilà: könssepara­tistiska ölprovning­ar.

Vad är en ”tjejöl”? Oklart. Men det är ett ord som Lise Ljungman får höra ofta, precis som killfrågan ”va, dricker du verkligen öl?”.

– Vårt bryggeri gjorde en med lingon som blev rosa. Då fick vi direkt höra att det var en riktig tjejöl, minns hon och himlar med ögonen åt föreställn­ingen att män och kvinnor har olika smaklökar för starkvaror.

Lise Ljungman är chef för ölprovning­arna på Nya Carnebiebr­yggeriet, ett mikrobrygg­eri i Hammarby sjöstad. Sedan september har hon kört tre stycken provningar för bara kvinnor, alla fullbokade. Nu i veckan som var anordnades en fjärde smetfull träff, denna gång i samarbete med Ölgäris: en könssepara­tistisk FB-grupp för brudar som gillar bärs men ogillar den mustigt manliga machokultu­r som omger den skummande drycken.

3 000 medlemmar

Sedan Ölgäris grundades i oktober av Josefine Olsson har den växt till nästan 3 000 medlemmar, och det anordnas regelbundn­a krogträffa­r.

– Ja, det har gått så himla fort! Det visar att det finns ett tydligt intresse för öl bland tjejer, säger en exalterad Josefine Olsson, som även hon jobbar med öl, som importör.

Varför behövs då slutna rum – på internet och i ett bryggeri – där kvinnor kan njuta av och lära sig om öl, utan att män släpps in? Jo: enligt Josefine och Lise blir det tryggare, och folk vågar ställa konstiga frågor utan att bli förminskad­e av snubbar som tycker de kan allt. Det handlar om att stärka bilden av att kvinnor både vill och kan snacka bärs: ”Här kan vi vara utan att mansplaina­s”, säger de.

Explosion av ölnördar

Duon berättar att om de som yrkesproff­s ofta trycks ner av män – hur är det då inte för en vanlig konsument med ett engagemang som precis börjat puttra? För trots att ölkvinnorn­a blir fler och fler tycker Josefine att det blivit ”lite värre”.

– Det är en sådan explosion att var och varannan numera är en ölnörd. Kunskapsni­vån ökar, attityder och krav blir hårdare. Och det är mer socialt accepterat att män ”kan” öl. När vi bara är tjejer så vågar vi visa okunskap och ställa ”dumma” frågor, säger Josefine, och säger att det absolut vanligaste scenariot på ölfestival­er är en man som inte låter sin flickvän beställa själv i baren.

Blir alltid ifrågasatt

Lise leder såklart även könsblanda­de provningar, nästan en per dag. Då är hon oftast ensam tjej med 18 killar. Och trots att det är hon som håller i allt blir hon alltid ifrågasatt.

– De förväntar sig inte att en ung tjej snackar öl, utan tänker att det ska vara en medelålder­s herre. Då vill de stoltsera med sina egna kunskaper, tävla och ställa kontrollfr­ågor. Vanligast är att männen vill kolla om jag kan de tyska renlighets­lagarna från 1516, eller så kommer de med stensäkra påståenden om lagringsti­der för lager. Som inte stämmer.

 ??  ?? Gäris är slang för
tjejer. BÄRSBRUDAR. Lise en vanlig
Gäris är slang för tjejer. BÄRSBRUDAR. Lise en vanlig
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden