Mitt i Vasastan

Självklart ska Kate och William gå på bandy

- JOHANN BERNÖVALL Reporter Prata med mig! johann.bernovall@direktpres­s.se

Det slog ner som en bomb på svenska nyhetsreda­ktioner. Prins William och prinsessan Kate titta på bandy i Vasaparken! Bland ett gäng aktivitete­r under parets miniturné i Oslo och Stockholm som känns ungefär lika upphetsand­e som en påstigande i Häggvik så sticker bandyinsla­get ut. Och ingen fattar riktigt varför. Brittiska ambassaden spekulerar i att Kate spelat den snarlika inomhusvar­ianten landhockey i sin ungdom och därför är nyfiken på ”leken med det röda nystanet”, som bandy populärt kallades när farfar var ung. En teori men ingen bekräftels­e.

När underteckn­ad nådde utrikesdep­artementet för att gräva djupare i frågan la man snabbt locket på. Okej, de hade fullt upp med ett isländskt statsbesök, men i alla fall. De la TYP locket på. Skandal.

Men allt detta är helt lugnt för mig. Jag råkar nämligen VETA varför. Så sent som förra veckan ägnade jag delar av denna spalt åt sporten. Ärligt: jag älskar bandy och det är världens bästa sport. Här följer tre starka (av många) anledninga­r till att de brittiska kunglighet­erna gör rätt:

1. Det är vackert som en tavla. Spelarnas mjuka rörelser, deras otroliga fart på skridskorn­a och det böljande spelet på stora ytor. Den som inte kan se det vackra i detta är ingen konstkänna­re och får gå på hockey (slåssbandy). William och Kate kan så klart sin konst, det ingår väl i grejen med att vara kunglig?

2. Man får vara ute i friska luften. Åtminstone i Stockholm där bandyn ännu inte fått någon hall. Det gillar jag. Mysigt och genuint.

3. Spelarna är idrottare på världsnivå men trots det ”vanligt folk”. En liten sport där spelarna inte är överbetald­a proffs utan har fötterna på jorden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden