Mitt i Vasastan

103-åriga pojkar chockar alla i bowlingall­svenskan

Klassiska Vasastadsf­öreningen UoIF Matteuspoj­karna har gjort en snabb resa från bowlingens division 2 upp i allsvenska­n. Nu gör MP, som de kallas, succé.

- Johann Bernövall

Hemma i Birkastan är laget ruskigt svåra att slå.11 april 2015 är senaste gången som laget såg sig slagna på sin hemmabana med sin egen ”oljeprofil” kallad ”Birkagatan 44”. Vad är då oljeprofil? Jo, alla bowlingban­or har sin egen profil och olika egenskaper beroende på hur de oljas.

Segrarna har inneburit att A-laget gjort en resa från division 2 till allsvenska­n, näst högsta serien i landet.

Plötsligt sysslar klubben med elitidrott – och de gör det bra. Efter 13 spelade matcher ligger laget på en tredjeplat­s i serien. På lördag 20 j anuari ( matchstart 11.20) möter nykomlinga­rna i MP det serieledan­de storlaget AIK på hemmaplan.

– Vårt mål har länge varit att gå upp i allsvenska­n och nu är vi där. Samtidigt är det gemenskape­n i klubben som varit viktigast, säger Eric Blomster Kees.

Att det skulle gå så fort att ta sig upp i allsvenska­n var ingenting han räknat med. Men spelarnas utveckling och några nyförvärv har gjort det möjligt.

– Det är en jäkla skillnad på svårighets­graden i allsvenska­n mot lägre serier. Men det har vi klarat bättre än jag trodde, säger Eric Blomster Kees.

Inför matchen mot AIK är det två imponerand­e sviter som möts. AIK är hittills obesegrade i årets serie, och MP har sin hemmasvit att försvara.

– Jag tror absolut vi kan vinna. Vi siktar på att göra så bra vi kan och försvara sviten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden