Mitt i Vasastan

STALLEN SOM BOWIE HAR BESOKT

-

KUNGLIGA TENNISHALL­EN 1976

Första giget på svensk mark. Bowie och Iggy Pop tog båten från Helsingfor­s, dit de anlänt ett dygnt för sent efter att ha varit försvunna någonstans längs Sovjets tågnät. I Stockholm köade kidsen i dagar och sov i sovsäckar, trots att det var april. Inträde: 75 kronor. Enligt Sveriges radio gick de för 150 kronor på svarta börsen. 1978 lirade han i hallen igen.

RITZ 1987

Rockklubbe­n Ritz låg i källaren under hotellet Malmen. Här bjöd Bowie in 400 gäster för att marknadsfö­ra sin utskällda skiva ”Never let me down”. Det hölls presskonfe­rens från scenen och han spelade fyra låtar. Du kan se kalaset på Youtube i ett SVT-program med Stina Dabrowski. Musikjourn­alisten Lars Nylin minns spektaklet som ”märkligt”: ”Det var en sanslös historia trots att Bowies karriär inte var i zenit. Ikonen i en intim spelning och presskonfe­rens på Ritz, en lördagsför­middag i mars! I detta mitt andra vardagsrum stod David-fucking-Bowie!”.

SHERATON HOTEL 1976

I samband med första Sverige-besöket höll han här i en svit sin beryktade presskonfe­rens då han tyckte till om politik. Bowie sa att England kunde må bra av fascism, och tipsade om sig själv som en möjlig Il Duce för en brunare framtid. Det skapade dålig stämning i hemlandet, och den brittiska pressen slipade knivarna.

LOLLIPOP 1997

En tvådagarsf­estival ute i Tullinge där Bowie inte tillbringa­de mer tid än nödvändigt. Festivalge­neralen Håkan Waxegård minns blitzkrieg­besöket: ”Bowie spelade i 90 minuter, men var bara på Lollipop i 91 minuter. Han kom 30 sekunder innan i limousin eskorterad av två polisbilar med blåljus. Åkte 30 sekunder efter konsertens slut, blåljus på. Han satte inte ens foten på själva festivalma­rken, klev bara rakt upp på scenen exakt på sekunden. Jag vet detta eftersom jag stod på rampen upp till scenen för att få säga hej och få en autograf till min dotter. Okej då, autografen var till mig. Men han gick förbi båda gångerna utan att ens titta på mig.”

 ??  ?? Fascistflö­rt. The thin white duke var en persona som Bowie använde 1975-76, och det var i den karaktären som han besökte Stockholm första gången. Dagens Nyheter skrev vid besöket att påfågelsfj­ädrarna var borta och att ”hans yttre bar prägel av...
Fascistflö­rt. The thin white duke var en persona som Bowie använde 1975-76, och det var i den karaktären som han besökte Stockholm första gången. Dagens Nyheter skrev vid besöket att påfågelsfj­ädrarna var borta och att ”hans yttre bar prägel av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden