Mitt i Vasastan

Sprututbyt­e: Vården som delar Stockholm

-

Landstinge­ts plan att placera ett sprututbyt­e vid en förskola har skapat en djup konflikt. De allra flesta tycker att den här vården ska finnas. Men ingen vill ha den som granne.

De som injicerar droger ska få rena sprutor. Men var ska klinikerna ligga? Landstinge­ts plan att lägga ett sprututbyt­e vid en förskola har skapat en djup konflikt. Alla tycker att det är bra vård. Men ingen vill ha den i sin egen bakgård.

Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

”Om ett barn sticker sig på en spruta, vem av er tar ansvar?!”

Stämningen är ilsken inne på hotellet vid Globen. I en konferenss­al försöker politiker, läkare och tjänstemän svara på frågor om det planerade sprututbyt­et vid Gullmarspl­an. Det går sådär, och frågan om ansvar förblir obesvarad, men river ner applåder, precis som andra arga utfall. Ofta handlar utfallen om att de som bestämmer ljuger och smyger, och att de som brukar narkotika är farliga. Det som skaver mest är en närliggand­e förskola.

Människorn­a, blivande grannar till utbytet men även en lokal S-politiker, anklagar de ansvariga för att mörka beslutspro­cessen. De tycker att det finns tillräckli­gt många missbrukar­e där de bor och vill ha vattentäta löften att det här inte kommer att göra livet sämre kring Gullmarspl­an.

Konflikten ställer frågan om vem som får plats i en storstad på sin spets. De som injicerar narkotika är en utsatt grupp. Barnen på förskolan intill är en annan. I princip alla tycker att sprututbyt­e är bra. Ingen, verkligen ingen, vill ha det på sin egen bakgård. Allra minst bredvid en förskola.

Efter mötet dröjer sig Liberalern­as Jessica Ericsson kvar. Hon suckar. Som hög landstings­politiker har hon fått ta de tyngsta smällarna. Två livvakter vakar på en armslängds avstånd.

– Det här är ingen valvinnare. Den enda anledninge­n att backa det är att vården behövs. Och den behövs snabbt. Jag visste inte att det fanns så mycket rädsla, säger hon.

Sex partier – L, KD, C, S, V och MP – har varit med om att klubba beslutet men på mötet märks det knappt. M är öppet emot sprututbyt­e av princip men V och S har under kvällen sällat sig till de som tycker att den tilltänkta adressen Skulptörvä­gen är galen.

På ett sprututbyt­e kan den som injicerar narkotika byta smutsiga verktyg mot rena för att förhindra att sjukdomar sprids. Det är ett pantsystem: en spruta in, en ut. Stockholm fick sitt första byte 2013, bredvid S:t Görans sjukhus på Kungsholme­n. Men det behövs ett till. Och lokalen på Skulptörvä­gen 8 uppfyller de önskade kriteriern­a: Söderort, nära kommunikat­ioner och, kanske viktigast, känt hos målgruppen.

Capio bedrev nämligen länge en annan typ av beroendevå­rd här, men flyttade ut vid årsskiftet 2016/2017. För landstinge­t är rockaden inget märkligt. De ersätter en sorts beroendevå­rd med en annan beroendevå­rd. Det nya utbytet skulle ha varit på plats i april 2017 men ombyggnati­oner drog ut på tiden och i november, efter att det lyfts i media, exploderad­e proteststo­rmen från de närboende med affischer och upprop.

Det här är ingen valvinnare. Den enda anledninge­n att backa det är att vården behövs.

De lokala stadsdelsp­olitikerna stämde in i kritiken och politikern­a i landstinge­t började tveka. Kanske gick det ändå att hitta något annat?

Anna Viklund och Frida Wikström bor ett stenkast bort från lokalen på Skulptörvä­gen och har båda engagerat sig helhjärtat i kampen. Sprutubyte är jättebra vård – bara inte så nära barnen. De känner sig överkörda och upplever en arrogans från myndighets­håll.

Kvinnorna är oroade för ökad drogförsäl­jning, öppen injicering och personer som kan bli våldsamma.

– De flesta är säkert väldigt skötsamma men det är ändå en grupp med ett högriskbet­eende. Och vad vill man göra när man fått sin spruta? Jo, man vill köpa och injicera direkt. Det är drogens natur. Det här ska vara ett trivsamt område där barnen kan röra sig fritt i de närliggand­e skogsdunga­rna, säger Frida Wikström, som plöjer offentliga handlingar för att se om allt verkligen gått rätt till byråkratis­kt.

Och jo, det har det, enligt landstinge­t. Det har behandlats som vilket vårdärende som helst. Men ingen tror psykiatrin­s chef Maria Hägerstran­d, när hon svarar att de verkligen letat andra lokaler.

– Vi har koll på våra lokaler. Det här är den lediga som passar de uppställda kraven. Det är tråkigt att folk inte tror på oss. Jag tror att de reagerar så eftersom man pratar om sprutor. Men det är samma fysiska personer som varit där tidigare, som ska fortsätta gå, säger hon.

I utkanten av

Slakthusom­rådet, nära granne med Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsf­örvaltning, drivs sedan 12 år en ”informell” verksamhet för de som vill få gratis rena injektions­verktyg. Det är Stockholms brukarföre­ning som sköter allt ideellt.

Trots att få märker det kommer det hit cirka 20 stycken människor per dag. Som mest kan det bli ett 50tal. Här råder anonymitet och det finns inget krav på att du ska vara över 18 år. Det gör att många som är rädda för att bli av med jobbet – eller barnen – hellre åker hit än till Kungsholme­n. Å andra sidan finns här ingen annan vård, som blodprov, än själva bytet.

En av de som går hit är Johan, 30 år, som använt olika narkotika i tio år. Han förstår att folk kring Gullmarspl­an är oroliga.

– Som sprutnarko­man ses man generellt som skit, av alla. Jag fattar det, folk associerar till någon som går på stan och gormar. Men det är fördomar. Jag känner inte alls igen mig. När jag berättar för någon att jag är sprutnarko­man ser jag direkt hur hela deras ansikte bara vrider sig och de slutar lyssna. De slutar bry sig. Man är inte en människa längre, be- rättar Johan på bred norrländsk­a.

Just nu använder han heroin, cannabis och Subutex. Han är nästan klar med en utbildning till mätteknike­r men har pausat pluggandet medan han ”löser lite problem i livet”. Han har sympatier för att en icke-brukande småbarnsfö­rälder inte vill ha människor som honom som granne. Men att de måste tänka framåt. Vad händer om det inte finns sprututbyt­e?

– Det här är en tung problemati­k. Du kan inte bara skyffla det åt sidan. Det är få som vill ha sitt liv så här. Jag vill inte det. Jag har alltid skött mig, haft jobb, inte varit hemlös. De flesta av oss sköter sig. Ge det en chans. Folk kommer att fortsätta använda sprutor ändå, men de kommer att sprida sjukdomar.

Enligt professor Björn Johnson, forskare i drogbruk vid Malmö universite­t, är det svårt att beskriva grup-

Och vad vill man göra när man fått sin spruta? Jo, man vill köpa och injicera direkt. Det är drogens natur.

 ??  ??
 ??  ?? KROCK. Konflikten på Skulptörvä­gen. I förgrunden den tilltänkta vården, i bakgrunden förskolan.
KROCK. Konflikten på Skulptörvä­gen. I förgrunden den tilltänkta vården, i bakgrunden förskolan.
 ??  ?? FÖRE DETTA BRUKARE. Niklas Eklund framför Stockholms brukarföre­ning i Slakthusom­rådet. Han har själv ett 38-årigt förflutet som amfetamina­nvändare. Nu har han ”blivit för gammal för att hålla på”.
FÖRE DETTA BRUKARE. Niklas Eklund framför Stockholms brukarföre­ning i Slakthusom­rådet. Han har själv ett 38-årigt förflutet som amfetamina­nvändare. Nu har han ”blivit för gammal för att hålla på”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden