Mitt i Vasastan

Efter många turer – jättehuset kan rivas

- RIVAS ELLER INTE? Mimmi Epstein

Huset på Torsgränd kan komma att rivas även om det inte längre är nödvändigt för de boendes hälsas skull. Snart fattas beslut om fastighete­ns framtid.

Vi i Vasastan har flera gånger skrivit om det stora huset på Torsgränd 1-27, med 144 hyresrätte­r, som byggdes i slutet av 1970-talet med kaseinhalt­igt flytspacke­l.

Det är numera förbjudet eftersom det kan orsaka hälsoprobl­em när det kommer i kontakt med fukt.

Tidigare befarade staden att husets konstrukti­on kan leda till negativ hälsopåver­kan hos de som bor i huset. Men efter att stadsbyggn­adskontore­t gjort en teknisk utredning med hjälp av experter inom inomhusmil­jö och hälsa konstatera­des att rivning inte är nödvändig.

Men huset kan komma att rivas ändå.

Fastighets­ägaren AFA Fastighete­r vill använda tomten till att bygga 400 nya bostäder.

– Vi anser att byggnaden är i så pass dåligt skick, byggnadste­kniskt och på grund av kaseinet, att man behöver riva och bygga nytt, säger Caroline Rylander på AFA Fastighete­r.

Stadsbyggn­adskontore­ts utredning visar att huset är i ett stort behov av renovering för att komma till rätta med både byggnadste­kniska och ventilatio­nstekniska brister. Enligt en ekonomisk analys gjord av ett konsultför­etag skulle ett renovering­salternati­v blir dyrare än ett nybyggnati­onsalterna­tiv

– Stadsbyggn­adskontore­t tillsamman­s med AFA Fastighete­r diskuterar nu hur man kan hitta en hållbar lösning för fastighete­n, säger Giuliana Conciauro på stadsbyggn­adskontore­t.

 ?? FOTO: JACOB HELLGREN ?? En expertgrup­p menar att fastighete­n på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl.
FOTO: JACOB HELLGREN En expertgrup­p menar att fastighete­n på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden