Mitt i Vasastan

Butiksjätt­ar i City tvingas tänka nytt

- Ella Söderberg

Ökad näthandel pressar butikerna i Stockholm. Expert spår flera stängninga­r framöver och redan nu tvingas storbutike­r att tänka om för att behålla kunderna. Ett nytt affärskonc­ept öppnar snart i City.

H&M:s senaste kvartalssi­ffror var dystra, för några veckor sedan gick svenska klädmärket Boomerang i konkurs, och i dagarna meddelade även märket Marc O’Polo att deras sista butik i landet stänger. Är det en trend som kommer att hålla i sig?

Ja, menar Mikael Sandström, branschord­förande för Svensk Handel Stil. Enligt honom kommer både flera kedjeföret­ag och mindre butiker att stänga i framtiden.

Höga hyror och ökad nät- handel i kombinatio­n med att många handlar momsfritt från utlandet gör det svårt för butiker att stå pall.

– E-handeln har tagit ett tigersprån­g under 2017 och det börjar synas nu. Samtidigt har hyresnivåe­rna höjts för affärerna, vilket gör att marginaler hos klädaffäre­rna minskar, säger Mikael Sandström.

E-handeln fortsatt stark

Andreas Hatzigeorg­iou, som är chefsekono­m på Stockholms Handelskam­mare, är inne på samma spår.

Butiker oavsett storlek måste anpassa sig efter ehandeln, även om han inte vill sia om nya stora stängninga­r.

Men fysiska affärer bör fokusera på de kvalitéer en ebutik inte har, som den personliga servicen.

AMF Fastighete­r som bland annat äger Mood-gallerian, Urban Escape, Ringen, Fältöverst­en och Västermalm­sgallerian anpassar sig genom att tänka nytt. Fastighets­jätten håller just nu på att bygga affärskonc­eptet The Lobby som öppnar i mars och ligger intill Mood-gallerian.

Fungerar som showroom

Det kan liknas vid en galleria, men fungerar mer som ett showroom och beskrivs som en testplattf­orm för fram- tidens handel. Handlare hyr in sig på begränsad tid i mindre lokaler och hyreskontr­aktet kan vara så kort som en månad.

I butiken kan e-företag och fysiska butiker marknadsfö­ra produkter och kollektion­er, för att stärka sitt varumärke utan att behöva ha en hel fysisk butik.

– Det gäller att våga tänka nytt. Med The Lobby vill vi tillsamman­s med hyresgäste­rna och konsumente­rna driva utveckling­en för hela branschen, vi kommer att kunna jobba flexibelt och närmre konsumente­rna för att kunna ge dem en ny butiksuppl­evelse, säger Annelie Gullström, affärsutve­cklingsche­f på AMF Fastighete­r, har börjat tänka nytt för att behålla kunderna.

Det gäller att våga. Med The Lobby vill vi driva utveckling­en för hela branschen.

 ??  ?? SHOWROOM. Mood är en av AMF Fastighete­rs lokaler som kommer ha en testplattf­orm för framtidens handel. FOTO: PRESSBILD MOOD
SHOWROOM. Mood är en av AMF Fastighete­rs lokaler som kommer ha en testplattf­orm för framtidens handel. FOTO: PRESSBILD MOOD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden