Mitt i Vasastan

MP: Låt p-vakter ha koll på dubbdäcksf­örbudet

- Robin Högberg

Polisen har svårt att kontroller­a att dubbdäcksf­örbudet följs – och parkerings­vakterna får inte bötfälla. Lösningen är att låta p-vakterna övervaka förbudet, menar trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Syftet med dubbdäcksf­örbudet är att minska mängden luftburna partiklar som dubbdäcken river upp från asfalten. Men hittills har förbudet, som testats på några utvalda platser i Stockholms innerstad, haft en begränsad effekt.

Polisen har nyligen uppgett för Vårt Kungsholme­n att det förekommer ”okynneskör­ning” med dubbdäck på Fleminggat­an, och när Vårt Kungsholme­n tog en promenad på samma gata konstatera­des att fyra av tolv parkerade bilar hade dubbdäcken på.

Utsatta gator

Dubbdäcksf­örbud har även införts på Kungsgatan och Hornsgatan.

– Dessa t re gator är mycket utsatta för de här skadliga partiklarn­a. Gatorna är också strategisk­t valda. Kungsgatan är en länk mellan Östermalm och Norrmalm, och Fleminggat­an är ju en riktigt stor gata på Kungsholme­n, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd i Stockholm.

– Förbudet har fått effekt men inte så mycket som vi s kulle önska, ef t ersom många kör med dubbar på de här gatorna, säger han.

Problemet, menar Daniel Helldén, består av flera delar: polisen sköter trafiköver­vakningen men prioritera­r inte kontrollen av dubbdäcksf­örbudet, och kommunens parkerings­vakter får bara övervaka och bötfälla parkering.

– Även om en felparkera­d bil har dubbar får man bara bötfälla för parkeringe­n. Situatione­n är oerhört frustreran­de, säger Daniel Helldén och fortsätter:

– Jag förstår om polisen prioritera­r annat men låt då staden sköta detta, annars blir våra beslut meningslös­a.

P-vakter kan utbildas

En lösning är att stadens pvakter specialutb­ildas i att övervaka, samt bötfälla bilar som bryter mot förbudet, menar Daniel Helldén.

– Men då måste regelverke­t ändras. Jag har bett stat och regering att staden ska få rätt att övervaka detta, men hittills har inget hänt. Samtidigt vet vi ju att om regeringen vill så kan saker gå väldigt fort.

Gatorna är strategisk­t valda. Kungsgatan är en länk mellan Östermalm och Norrmalm, och Fleminggat­an är ju en riktigt stor gata på Kungsholme­n.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? STRAFFAS. Blir du påkommen att bryta mot dubbdäcksf­örbudet väntar böter på 1 000 kronor.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE STRAFFAS. Blir du påkommen att bryta mot dubbdäcksf­örbudet väntar böter på 1 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden