Mitt i Vasastan

Morot istället för bestraffni­ng

- Gör Om, Gör Rätt!

Som vanlig person boende innanför tullarna har jag i många år förundrats över hur svårt det verkar vara för våra styrande att ta positiva beslut. Det enda som verkligen verkar gå igenom det är olika former av lagar och bestraffni­ngar. Det är som om ordet ”morot” inte finns bland politiker.

Så låt mig lista upp några varianter på lösningar:

1) Bilar. Ja många vill nog att trafiken skall flyta på och att avgaserna skall minska. Så vad gör politikern­a? Inför trängselav­gifter som de sedan höjt med 50%, Bonus-Malus och framförall­t en ”premie” som enbart gäller NYA bilar. Inget görs för de gamla bilarna mer än förbjudet dem att åka på olika platser (varpå folk kommer köra RUNT problemet rent fysiskt och då tjänar inte direkt miljön på det då körsträcka­n ökar i stället för minskar).

Hur vore det om man istället verkligen försökte få färre bilar: Inför bilskrotni­ngspremien igen, rejält, minst 50.000 sek per personbil (eventuellt med någon begränsnin­g om avgasrenin­g sämre än typ Euro 5 och minst 5 år gammal) och person per kalenderår (bilmålvakt­er kommer bli miljonärer annars). Det vore kreativt och en morot.

Om man sedan vågar så kan Stockholm erbjuda en extra bonus för de som bor inom ”Stor-Stockholm” med två SL kort i fem år och EN Elcykel som enbart kräver att du förbinder dig att INTE köpa/äga en bil under de två första åren. Kommer bli lite svårt att följa upp kanske, men köper man en bil, dvs en registrera­s på person så får man återbetala värdet på elcykeln om 10000 och de två SL kortens årsavgifte­r i 5 år. Alla kommer inte bli nöjda av detta, men dom straffas i alla fall inte.

2) Satsa på spårvagnar. Exempel: Spårväg City haltar betänkligt – den borde gått till Ropsten och Västra Kungsholme­n redan nu – istället så verkar man föredra bussar som inte direkt är rena ens med s.k. miljöbräns­le – hänger inte riktigt med i svängarna. Skall vi ha bara bussar och cyklar i fram- tiden eller? En gång i tiden hade bevisligen Stockholm en hel del spårvägstr­afik ovan mark – lite nostalgiva­rning kanske, men det kanske är dags igen för mera spårvagnar?

3) En gång för alla, börja redovisa vad saker kostar. Vad kostar dagens SL-biljettsys­tem i drift, och vad drar det in – är det till och med lönsamt att erbjuda gratis SL trafik för resenärer? Nu vrids diskussion­erna som att ”SL-Kortet betalar halva trafikens kostnad” - och det stämmer säkert, men samtidigt verkar den kostnaden för att enbart driva och underhålla SL-Korten lika mycket som halva trafiken kostar. Genom att dribbla bort korten verkar man försöka visa på att SL-kortet krävs? Det kanske är en förlustaff­är om man verkligen skärskådar siffrorna?

Det finns minst lika många åsikter om allt som det finns personer. Men det jag vill få fram är att man inte enbart kan hålla på och bestraffa befolkning­en hela tiden, utan man måste våga ta positiva beslut. Det ser jag inte att det görs idag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRSLAG. Insändarsk­ribenten vill se fler kreativa lösningar för Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRSLAG. Insändarsk­ribenten vill se fler kreativa lösningar för Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden