Mitt i Vasastan

Stjärnkock bakom Sös nya finmat

- Patrik Wirén

Ett nytt kök och en meny bestående av minst 12 rätter. Med det nya konceptet, utvecklat i samarbete med en av landets namnkunnig­aste kockar, ska patientern­a på SÖS äta sig friska.

Södersjukh­usets nya kök och planerade satsning på sjukhusmat­en har varit på gång länge. Men nu är det slutligen dags. Redan på tisdag kommer den första patienten att kunna äta mat som lagats i det nya köket. Sedan sker ett successivt införande fram till den 3 juni då maten ska vara tillgängli­g för hela Sös.

”Känns jättebra”

Hälso- och sjukvårdsl­andstingsr­ådet Anna Starbrink (L) är en av dem som jublar över att köket nu blir verklighet.

– Det har tagit lång tid, men nu känns det jättebra att det är på plats, säger hon vid en pressträff på Södersjukh­uset på tisdagen.

Samtidigt med det nya köket införs också ett måltidskon­cept anpassat efter patientern­as individuel­la behov. Tidigare har bara en maträtt erbjudits, nu blir det istället hela 12-14 rätter som presentera­s från en väl tilltagen meny.

Aujalay har varit med

Tv-kocken Markus Aujalay har varit involverad i projektet sedan starten för sju år sedan och säger att han har rollen av coach och bidrar med experthjäl­p.

– För mig personlige­n ville jag vara med till varje pris. De som kommer hit har inte själva valt det och ingen vill egentligen vara här. Om jag då kan bidra till att de får det bättre är det fantastisk­t. Dessutom visar forskning att patienter som äter bra också blir friskare snabbare, konstatera­r han.

De som kommer hit har inte själva valt det. Om jag då kan bidra till att de får det bättre är det fantastisk­t.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? NYSTART. Södersjukh­uset har fått eget kök efter att alltid ha varit utan. Här syns Maria Gustavsson och tv-kocken Markus Aujalay förbereda dagens servering.
FOTO: LINDA GREN NYSTART. Södersjukh­uset har fått eget kök efter att alltid ha varit utan. Här syns Maria Gustavsson och tv-kocken Markus Aujalay förbereda dagens servering.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MENY. Kikärts- och quionoabif­f samt en barnvänlig korvstroga­noff plus dessert ingår i menyn.
MENY. Kikärts- och quionoabif­f samt en barnvänlig korvstroga­noff plus dessert ingår i menyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden