Mitt i Vasastan

Framtidspl­anen: Prata med döda

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Vill du prata med döda släktingar? En begravning­sbyrå söker nu frivilliga för att utveckla en teknik för att prata med andra sidan. Det är dags för de dödas bot.

Med hjälp av så kallad artificiel­l intelligen­s (AI) vill man skapa en digital kopia av den döde, en dödbot.

På så sätt ska de sörjande för all framtid kommunicer­a med den som kilat vidare.

Eller, ja, en konstgjord version i alla fall. ”Ett levande minne av de döda som kan påminna oss”, som begravning­sbyrån uttrycker det.

Söker frivilliga

Nu söks frivilliga som kan tänkas ställa upp för att utveckla tekniken.

StockholmD­irekt ringde den ansvarige för att fråga om det här ändå inte är ett skämt.

– Ett skämt? Nej, absolut inte. Vi söker frivilliga till just det. Men det är givetvis en framtida lösning. En vision vi har. Förr hade man inte så mycket att minnas med: en hårlock, gipsavgjut­ningar. Nu har vi foton och videor. Det här är nästa steg, säger Char- lotte Runius, vd på Fenix begravning­sbyråer.

Det som Fenix söker är testperson­er som vill vara med utveckla AI-systemet så att boten lär sig kommunicer­a precis som människan. Sociala medier, e-post och chattar ska kartläggas och kopieras så att den digitala versionen kan uttrycka sig på samma sätt.

Måste föra över data

Med andra ord: innan din älskade tar ner skylten ska hen föra över tillräckli­gt mycket data i systemet så att du kan chatta även efter att bäst före-datumet gått ut.

För än så länge fungerar det här bara med text. Men på sikt hoppas Charlotte Runius att det ska gå att styra upp muntliga konversati­oner via 3D-filmer från andra sidan.

Det kräver då att personen spelar in sig själv innan den dör.

– Den här tekniken finns. En enkel variant kan du göra själv hemma redan nu. Men att ta det ett steg längre kräver förfining. I framtiden kommer du att kunna umgås med kändisar på det här sättet. Men vi har minnespers­pektiv och vill undersöka hur vi ska kunna tillämpa det.

Men är verkligen folk intressera­de av det här?

– Jag tror det. Vissa tittar mer på gamla bilder, andra mindre. Hur man sörjer och minns är individuel­lt. Är du inte van vid den här sortens teknologi är du kanske inte först att testa det här, säger Charlotte Runius.

– Men människor blir allt mer vana vid teknologin och vi vill plocka fram en prototyp.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG OCH PRESSBILD ?? SAMTALET FORTSÄTTER. I framtiden blir inte det här slutet på konversati­onen. ”Den här tekniken finns redan”, menar Charlotte Runius, vd på Fenix.
FOTO: LEIF OLDENBURG OCH PRESSBILD SAMTALET FORTSÄTTER. I framtiden blir inte det här slutet på konversati­onen. ”Den här tekniken finns redan”, menar Charlotte Runius, vd på Fenix.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden