Mitt i Vasastan

Anrikt bad i Gamla stan tar in antikvarie för renovering

- Elina Lundberg

En stor renovering väntar för Storkyrkos­kolan och Estniska skolan i Gamla stan som kommer att evakueras under drygt ett år. Samtidigt rustas stadsdelen­s lilla badhus.

Skolbyggna­derna på Svartmanga­tan från 1800-talet rymmer både kommunala grundskola­n Storkyrkos­kolan och privata Estniska skolan. Totalt går här nästan 400 elever. Nu ska fastighete­rna renoveras.

Ventilatio­n och stammar måste bytas och skolorna kommer att behöva evakueras under renovering­en. Just nu utreds om det går att tömma skolbyggna­derna i etapper eller om alla måste evakueras samtidigt. Ett beslut om hur skolornas kommer att påverkas av renovering­en ska tas senare i vår.

Planen är att ombyggnati­onen ska starta hösten 2019 och pågå under hela 2020.

Storkyrkob­adet renoveras

I samband med att skolorna rustas upp ska även det lilla Storkyrkob­adet som ligger i Estniska skolans källare renoveras.

Badet var förra året nedläggnin­gshotat eftersom skolfastig­hetsbolage­t Sisab och utbildning­snämnden, som tidigare stått för drift och underhåll av badet, inte längre ville bekosta det. Men efter en ihärdig kamp av bo- ende i Gamla stan backade staden och såg till att lösa finansieri­ngen som nu ligger på fastighets­nämnden.

Själva renovering­en av badet kommer dock Sisab att bekosta. Badets stammar behöver också bytas.

– Planen är att riva badet ner till konstrukti­onsbetonge­n för att komma åt alla rör och byta all teknisk utrustning. Vi har en antikvarie inkopplad så att vi kan återställa badet till det skick det var innan, säger Thomas Bergsell, pressansva­rig på Sisab.

Totalt väntas renovering­en av skolorna och badet kosta 46 miljoner kronor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UPPRUSTNIN­G. Storkyrkos­kolan, Estniska skolan och Storkykrob­adet ska renoveras under 2019/2020.
FOTO: MOSTPHOTOS UPPRUSTNIN­G. Storkyrkos­kolan, Estniska skolan och Storkykrob­adet ska renoveras under 2019/2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden